Samoubilački napad u Šri Lanki

Izvor: RTS, 28.Dec.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samoubilački napad u Šri Lanki

U napadu bombaša-samoubice poginulo sedam pripadnika snage bezbednosti Šri Lanke i jedan civil. Za napad odgovorni Tamilski tigrovi.

Sedam pripadnika snaga bezbednosti Šri Lanke i jedan civil poginuli su u samoubilačkom napadu na policijski kontrolni punkt nedaleko od pijace u predgrađu glavnog grada Kolomba, saopštila je policija. 

"Reč je o samoubilačkom napadu. Samoubica je uspeo da prođe kontrolni punkt i aktivira eksploziv među pripadnicima snaga bezbednosti", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekao je predstavnik policije.

"Na licu mesta poginuli su jedan oficir i četiri policajca", dodao je taj zvaničnik. U napadu je ranjeno 20 osoba, a tri su podlegle povredama na putu za bolnicu.

Napad se dogodio nakon što su glavnom gradu Šri Lanke pooštrene mere bezbednosti iz straha od mogućih atentata pobunjeničke grupe Tamilskih tigrova koji su, prema izjavi portparola vojske Udaja Nanajakara, odgovorni za ovaj napad.

Ovo je prvi samoubilački napad u blizini Kolomba od oktobra, kada su dve osobe poginule u predgrađu prestonice, u pokušaju ubistva jednog vladinog ministra.

Oslobodilački tigrovi Tamilskog Elama bore se protiv vlasti Šri Lanke od 1983. godine. Njihov cilj je osnivanje nezavisne države za tamilsku većinu u severnim i istočnim delovima zemlje.

Vojska Šri Lanke je pre nekoliko meseci pokrenula veliku ofanzivu na severu ostrva kako bi zauzela i poslednja uporišta separatista koji još od 1972. traže nezavisnost severnih i severoistočnih oblasti zemlje.

Tokom tri decenija borbi za nezavisnost i sukoba sa snagama bezbednosti poginulo je najmanje 70.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.