Samit kod Kranja neformalni, čeka se samo Tadić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2010, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit kod Kranja "neformalni", čeka se samo Tadić

BEOGRAD - Pripreme za samit o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana planiran za subotu, 20. mart, na Brdu kod Kranja, teku po planu, a učešće su do sada potvrdili svi osim Srbije, rečeno je danas agenciji Beta u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

"Svi koji su pozvani na samit neformalno su potvrdili dolazak osim Srbije, ali pošto je to neformalan skup, onda se čeka do poslednjeg trenutka", rekla je agenciji Beta otpravnica poslova u ambasadi Jadranka Šturm Kocjan.

Šturm >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kocjan je dodala da još ostaje otvoreno pitanje dolaska predsednika Srbije Borisa Tadića.

Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor odlučili su u januaru da 20. marta organizuju samit čiji je cilj ubrzanje integracije balkanskih zemalja u Evropsku uniju.

Zvaničnici EU ranije su rekli dopisniku agencije Beta iz Brisela da bi, ako se sastanak na Brdu kod Kranja održi, tamo došao i predsedavajući Evropskog saveta Herman van Rompej.

Kako je rečeno u Briselu, EU podržava ovu slovenačko-hrvatsku inicijativu kao doprinos stabilizaciji i jačanju evropskog opredeljenja regiona.

Na skup su pozvani lideri zemalja regiona, uključujući i predsednika Srbije Borisa Tadića i kosovskog premijera Hašima Tačija.

Tadić je u nedelju u Novom Sadu ponovio da će Srbija učestvovati na svim regionalnim forumima na kojima se prisustvo Kosova tretira po principima definisanim Rezolucijom 1244 Saveta bebednosti UN, što važi i za forum zemalja regiona na Brdu kod Kranja.

On je dodao da će, ako na Brdu kod Kranja budu poštvani ovi principi, Srbija učestvovati na tom regionalnom forumu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.