SZO nespremna da se nosi sa epidemijama

Izvor: B92, 07.Jul.2015, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SZO nespremna da se nosi sa epidemijama"

Svetska zdravstvena organizacija je nespremna da se bavi krizom kao što je epidemija ebole, upozoravaju stručnajci, prenosi AFP.

Više od 11.000 ljudi umrlo je od veoma zarazne ebole u poslednjih 18 meseci, najviše u zemljama na zapadu Afrike - Sijera Leoneu, Liberiji i Gvineji, gde ta bolest nastavlja da uzima živote.

U kritičnom izveštaju panela nezavisnih stručnjaka UN, naglašava se da je proglašenje vanrednog stanja u svetu zbog ugroženosti zdravlja 8. avgusta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2014. godine bilo presporo, jer je prošlo pet meseci od izbijanja ebole.

"To je reaktivan, a ne proaktivan pristup hitnim slučjevima" i propušteno je da se deluje na osnovu upozorenja iskusnog osoblja na terenu, navodi se u izveštaju.

Kako se ističe, u prvim mesecima krize, genralni direktor SZO Margareta Čan i više osoblje nije se pokazalo kao hrabro i nezavisno u odlučivanju, pa je bilo potrebno da se time bave vlade pogođenih zemalja.

Panel je takođe kritikovao početno angažovanje SZO u lokalnim zajednicama zbog toga šta je moglo da se učini na smanjenju širenja ebole, kao i zato što osoblje nije pružalo autoratativne informacije o tome šta se dešava.

Tako, u Gvineji, zajednice još uvek nisu uverene u svoju odgovornost, što nisu oglasavale kontakte sa zaraženim pacijentima i osigurale da žrtve budu bezbedno sahranjene, što je dovelo do toga da je virus teško eliminisati.

Stručnjaci su uvereni da se moraju učiniti temeljne promene, posebno u smislu liderstva i donošenja odluka, što treba učiniti još u ovom mandatu, zaključeno je u izveštaju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.