SZO: Daleko od kraja

Izvor: B92, 09.Mar.2022, 19:53

SZO: "Daleko od kraja"

Ženeva -- Pandemija koronavirusa daleko je od kraja, upozorio je generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adanom Gebrejesus.

"U petak će tačno biti dve godine kada smo rekli da se širenje koronavirusa može nazvati pandemijom", rekao je Gebrejesus na virtuelnoj konferenciji za novinare u Ženevi i dodao da je dve godine kasnije od virusa umrlo više od šest miliona ljudi.

Gebrejesus je rekao da koronavirus nastavlja da se širi i da i dalje postoje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prepreke u distribuciji vakcina, testova i tretmana.

Prema njegovim rečima, testovi koji mogu da otkriju nove varijante koronavirusa izvor su zabrinutosti, jer su mnoge zemlje drastično smanjile upotrebu tih testova.

"To nas sprečava da vidimo gde je virus, kako se širi i kako se razvija", rekao je Gebrejesus i dodao da je takva strategija testiranja u Južnoj Africi omogućila da se otkrije varijanta omikron krajem novembra 2021. godine, a sada je taj soj koronavirusa dominantan u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.