Izvor: B92, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVEDOK O ZRTVAMA U NAPADU NA DUBRAVU

Hag -- Svedok optuzbe Fadilj Visi rekao je u utorak u Haskom tribunalu, na sudjenju Slobodanu Milosevicu, da su srpske vojno-policijske snage, u maju 1999, ubile 9 stanovnika sela Dubrava kod Kacanika. Visija je unakrsno ispitivao Milosevic, posto je ranije data pisana izjava svedoka uvrscena u dokazni materijal. U pisanoj izjavi se navodi da su Vojska i policija 26. maja napale selo Dubrava, koje su od pocetka godine drzale u blokadi, a 5. maja "otele" 3 mestanina. Stanovnistvo Dubrave je, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom napada, odlucilo da ode iz sela u Makedoniju, a svedok je ostao i iz sume posmatrao sta se dogadja. Dan posle napada vratio se u selo i video 4 lesa mestana, a narednih dana pronadjeno je jos 5 tela, rezimirao je Visijevu izjavu tuzilac Denijel Sekston. Tokom ispitivanja, svedok je potvrdio da je bio "staresina sela" i da su na njegovu inicijativu mestani krenuli ka Makedoniji. On je, medjutim, na Milosevicevo pitanje da li je bio clan OVK, odgovorio negativno. "Da li ste 25. maja preneli naredjenje OVK mestanima da napuste selo?", pitao je optuzeni, na sta je Visi odvratio: "Nismo imali naredjenje ni od koga, strahovali smo od onoga sto se dogodilo drugde". Svedok je odbacio i Milosevicevu sugestiju da je u Dubravi bio stab Kacanicke brigade OVK, rekavsi da je stab bio u brdima, oko 3 km dalje. On je opovrgao i tvrdnju optuzenog da su njegovi rodjaci Ibus, Ahmet i Agim Visi bili komandanti OVK.

Svedok optuzbe Fljorin Krasnici rekao je u da je pocetkom aprila 1999.

od ocevidaca cuo o nasumicnim likvidacijama civila koje su vrsile vojno-policijske snage u okolini Urosevca, ali da nije video nijedno ubistvo. Krasnicija je ispitivao Milosevic, posto je pisana izjava koju je svedok dao ranije uvrscena u dokazni materijal. U izjavi se navodi da je izmedju 4. i 8. aprila od ocevidaca iz okolnih sela Pojatista i Sojana cuo da su srpske snage ubile vise od 10 civila, nakon cega je stanovistvo napustilo domove. On je, prema izjavi, ucestvovao u sahranjivanju zrtava. "Da li ste videli bilo koji od tih dogadjaja?", pitao je Milosevic, a Krasnici je prvo rekao da je "sahranjivao zrtve", a potom odgovorio: "Ne, nisam video dogadjaje, ali sam video zrtve vasih vojnika". Krasnici je rekao da mu je izvesni Hazim ispricao kako je pobegao sa streljanja u selu Pojatiste i da su srpske snage tada ubile 3, a ranile 2 mestanina. Izbegli mestani Sojana su mu, takodje, rekli da je na slican nacin ubijeno 7 osoba, a on je video dim spaljenih kuca i cuo paljbu iz sela. Na pitanje optuzenog da li je bilo sukoba OVK i srpskih snaga u Sojanu, svedok je odgovorio da u tom kraju "nikada nije bilo OVK". Nesto kasnije, upitan da li zna za zlocine OVK oko Urosevca, od 1998. do 1999, on je rekao da ni u okolini Urosevca "nikada nije bilo OVK". "Da je tu bilo OVK, verujte mi, bilo bi mnogo vise zrtava", rekao je Krasnici. Na Milosevicevo pitanje da li tvrdi da je tamo gde je delovala OVK bilo vise zrtava, svedok je odgovorio: "Gde nije bilo OVK, bilo je mnogo manje zrtava". On je rekao da je Vojska 9. aprila, uz pratnju tenkova i oklopnih vozila, usla u Miroslavlje i da su se vojnici odmah uputili ka prvim kucama, posle cega su stanovnistvo i izbeglice iz okolnih sela formirali konvoj i uputili se u Makedoniju. Na pitanje optuzenog da li su vojnici pucali, svedok je odgovorio negativno. Upitan da li su mu policajci, kada je nekoliko dana kasnije prelazio makedonsku granicu oduzeli licna dokumenta, Krasnici je odgovorio odrecno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.