SRS: Hag se plaši Šešelja

Izvor: RTS, 07.Avg.2011, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS: Hag se plaši Šešelja

Srpska radikalna stranka navodi da se Haški Tribunal plaši dokaznog postupka odbrane Vojislava Šešelja, jer nema optužbe protiv njega i zato što bi "rasturio postavke za kvaziteoriju o udruženom zločinačkom poduhvatu".

Šef pravnog tima za odbranu predsednika Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao je da se Haški tribunal plaši dokaznog postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odbrane Vojislava Šešelja jer nema optužbe protiv lidera radikala.

Krasić navodi da se Tribunal plaši dokaznog postupka odbrane zato što bi Šešelj "rasturio postavke za kvaziteoriju o udruženom zločinačkom poduhvatu".

Krasić je naveo da se u Haškom tribunalu najavljuje okončanje postupka protiv Šešelja tek sledeće godine, a s druge strane, uoči početka postupka odbrane, lideru radikala se uskraćuju sva prava koja se odnose na izvođenje dokaza odbrane.

U tom sudu se očekuju odluke u tri predmeta protiv Šešelja, od kojih su dva za nepoštovanje suda, a jedan za ratne zločine, podsetio je Krasić.

Prema njegovim rečima, trenutno je u toku letnja pauza, i do 23. avgusta, kada je planirana statusna konferencija posvećena predmetu u kojem se Šešelju sudi za ratne zločine, nisu predviđenje aktivnosti u suđenju lideru radikala.

U sudske spise uvrštavaju se izjave svedoka, odnosno transkripti iz drugih predmeta.

Krasić objašnjava da je reč o svedocima koje nije moguće neposredno saslušati, iako je Šešelj još pre nekoliko godina principijelno prigovorio uvrštavanja u sudske spise dokaza "koji ne mogu da ispune osnove elemente dokaznog postupka, kao što je neposrednost".

"Svi znamo zašto je Šešelj utamničen. Zato što nasilni tvorci ovakvog haškog Tribunala još nisu završili svoje planove protiv srpskog naroda", rekao je Krasić navodeći da se istina ne može sakriti držanjem Šešelja u pritvoru.

Šešelju se sudi za ratne zločine, povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovni od 1991. do 1993. godine.

On je odvojeno, u tri navrata, optužen za nepoštovanje suda, zbog objavljivanja podataka o zaštićenim svedocima. U prvom od tih predmeta, osuđen je na 15 meseci zatvora, dok druga dva postupka još traju.

Šešelj se dobrovoljvno predao Haškom tribunalu februara 2003. godine, a suđenje mu je počelo novembra 2007. godine.
Pogledaj vesti o: Vojislav Šešelj

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.