SRBI ŽELE DA SE VRATE U PRIZREN

Izvor: Kurir, 11.Feb.2011, 23:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBI ŽELE DA SE VRATE U PRIZREN

PRIZREN - Grupa od dvadesetak raseljenih Srba izrazila je želju da se što pre vrati u Prizren, dok su predstavnici kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice naveli da još nisu sakupljena sredstva za njihov dolazak. U Prizrenu je održan sastanak raseljenih, lokalnih prizrenskih zvaničnika, Danskog

PRIZREN - Grupa od dvadesetak raseljenih Srba izrazila je želju da se što pre vrati u Prizren, dok su predstavnici kosovskog Ministarstva za povratak i zajednice naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da još nisu sakupljena sredstva za njihov dolazak.

U Prizrenu je održan sastanak raseljenih, lokalnih prizrenskih zvaničnika, Danskog saveta za izbeglice i resornog kosovskog ministarstva. Srbe traži da budu obnovljene njihove kuće u Potkaljaji u Prizrenu.

Eva Kicler, savetnik kosovskog ministra za povratak i zajednice, rekla je na sastanku da još nema sredstava za obnovu kuću.

Prema njenim rečima, Srbi su podneli zahteve za povratak koji će biti razmotreni, a kada se kompletira sva dokumentacija i kada se obezbede sredstva, znaće se kako i koliko ministarstvo može da pomogne.

Ona je navela da ministarstvo nastoji da sa Evropskom komisijom, ambasadom Velike Britanije i drugim partnerima nastavi da radi na pronalaženju novca za dalji povratak raseljenih Srba koji treba da se sprovodi u okviru projekta "Povratak i reintegracija na Kosovo III".

Orahan Lopar, zamenik predsednika opštine Prizren, rekao je da je veoma zadovolja time što se sve više raseljenih Srba interesuje za povratak u Prizren. Dodao je da je i sam išao u Beograd da poziva raseljene da se vrate na svoja ognjišta i izrazio očekivanja da će biti pronađeni finansijeri povratka raseljenih.

Lopar je, međutim, upozorio da će projekat povratka propasti ako raseljeni Srbi počnu da prodaju svoje obnovljene domove.

Trajko Šemić, predstavnik raseljenih, upoznao je učesnike skupa sa teškim uslovima života srpskih porodica i naveo da oni čvrsto žele da se vrate u Prizren. Pojedini Srbi su zatražili da odmah ostanu u Prizrenu, a da im se obezbedi smeštaj u kome će sačekati obnovu kuća.

Raseljenima je na skupu rečeno da će uskoro biti pozvani na novi sastanak.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.