Izvor: B92, 07.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEDNICA ODLOZENA DO DALJNJEG

Sednica Veca gradjana savezne skupstine prekinuta je u petak pre podne na predlog poslanika DOS-a uz saglasnost Socijalisticke narodne partije a zbog konsultacija oko funkcionisanja vladajuce koalicije, javlja B92. Novi problemi u koaliciji izbili su jer je DOS izrazio nezadovoljstvo ponasanjem poslanika SNP-a koji su glasali protiv skidanja imuniteta poslanicima SPS-a i JUL-a u Vecu republika Vlajku Stojiljkovicu i Milovanu Bojicu. Isti problem bio je i proletos zbog prvobitnog odbijanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << SNP-a da glasa za skidanje imuniteta Nikoli Sainovicu i Jovanu Zebicu. U slucaju Stoiljkovica i Bojica radi se o ozbiljnim krivicnim delima iz domena kriminala i korupcije rekao je novinarima sef poslanicke grupe DOS-a u vecu gradjana Vladan Batic.

Socijalisticka narodna partija je za postizanje dogovora po ovom pitanju, rekao je novinarima predsednik stranke Predrag Bulatovic. ''Mi se i u Crnoj Gori dugo borimo protiv korupcije i kriminala i ne sprecavamo borbu protiv kriminala i korupcije'', rekao je Bulatovic novinarima i naglasio: ''Nije to nikakva kriza i nije nikakav sustinski problem. To je od mnogo manjeg znacaja od onog sto nasa koalicija treba da uradi. Ona treba da sacuva Jugoslaviju, da realizuje platformu koju smo usvojili zajedno''.

Izjave date novinarima u skupstinskim hodnicima bile su daleko pomirljivije nego sto je bila razmena reci sa skupstinske govornice kada je Batic predlozio a Bulatovic prihvatio prekid sednice. Kao jedan od argumenata bilo je potegnuto i pristajanje DOS-a da se formira anketni odbor za ispitivanje ubistva bivseg ministra odbrane Pavla Bulatovica. Batic je sa govornice apelovao i na predsednika Vojislava Koštunicu da, kao garant funkcionisanja vladajuće koalicije, obavi konsultacije sa SNP-om, kako bi se otklonile smetnje u funkcionisanju koalicije. Batic je pomenuo da je u cetvrtak DOS prihvatio da se u dnevni red uvrsti kao tacka dnevnog reda - formiranje anketnog odbora za ispistivanje ubistva Pavla Bulatovica. Predrag Bulatovic je, medjutim, rekao da njegova politicka grupacija nece ni sa kim pojedinacno obavljati konsultacije i da DOS unutar sebe da se usaglasi, buduci da je u cetvrtak u Vecu republika poslanik DOS-a Momcilo Perisic glasao kao i poslanici SNP-a protiv ukidanja imuniteta Vlajku Stojiljkovicu i Milovanu Bojicu.

Na pitanje Radija B92 da li je tacno da je glasao protiv ukidanja imuniteta Vlajku Stojiljkovicu i Milovanu Bojicu, Momcilo Perisic je kratko odgovorio uz povisen ton da to nije tacno i zatim zalupio slusalicu.

Vece gradjana Savezne skupstine ratifikovalo je na sednici u petak cetiri sporazuma o donacijama Medjunarodne banke za obnovu i razvoj. Donacije od 30 miliona dolara bice rasporedjene na cetiri projekta: 10 miliona diolara namenjeno je za pomoc penzionerima i najsiromasnijim slojevima stanovnistva,sest miliona za elektroprivredu, sest miliona za angeciju za prestruktiiranje bankarskog sistema, a ostalo podrsci razvoja privatnog sektora.

Drugi dom parlamenta - Vece republika, u petak nije ni pocinjao sednicu, koja je bila zakazana za 11 sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.