SAD pozvale, Nemačka odbila

Izvor: B92, 31.Jul.2019, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD pozvale, Nemačka odbila

Nemačka je odbila molbu SAD da učestvuje u obezbeđivanju brodova u Persijskom zalivu, izjavio je vicekancelar Olaf Šolc.

Šolc je istakavo da je vlada jedinstvena oko odbijanja učešsća u toj misiji pod komandom SAD.

U jutarnjem programu nemačke televizije ZDF, Šolc je naglasio da je utisak da svi članovi vladajuće "velike koalicije“ po tom pitanju imaju isti stav.

"Naš stav je poznat. Želimo s našim francuskim i britanskim partnerima u Evropi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da razgovaramo kako možemo kontrolisati situaciju, ali nije bilo reči o misiji, kao što je sada traženo“, objasnio je Šolc.

SAD su u utorak zvanično zatražile od Nemačke podršku u vojnoj koaliciji u cilju zaštite brodova na morskom putu kroz Persijski zaliv.

Velika Britanija je prethodno predložila evropsku misiju.

Dnevnik "Ziddojče cajtung" preneo je da je ministar inostranih poslova Hajko Mas već prošle srede, na vanrednoj sednici Odbora za spoljna pitanja Bundestaga, jasno stavio do znanja da vlada namerava da odbije plan SAD.

Trenutno Amerikanci i Britanci pripremaju uspostavljanje planirane misije.

"Najgore bi bilo da izbije pravi vojni konflikt, jer bi tada stvarno bili ugroženi brodovi", dodao je Šolc.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.