SAD: Oprez zbog pretnji Al Šababa

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Oprez zbog pretnji Al Šababa

Američki sekretar za unutrašnju bezbednost Džeh Džonson pozvao je danas na oprez građane posle pretnje somalijske terorističke organizacije Al Šabab.

Ta organizacija je emitovala video snimak u kojem poziva pristalice da napadaju tržne centre kao što je bio napad na tržni centar u Najrobiju 2013. godine kada je poginulo 67 i povređeno 175 osoba.

"Rat je tek počeo. Napad u Najrobiju je samo kap u okeanu, napadi se nastavljaju", izjavio je portparol Al Šababa, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ali Mahmud Ragi u video poruci emitovanoj na engleskom i arapskom i koja traje 66 minuta.

Na snimku se pojavljuje i maskirani muškarac koji poziva "vukove samotnjake" da napadaju tržne centre u zapadnim zemljama, posebno u SAD, Kanadi, Velikoj Britaniji i Francuskoj, ali u Maliju.

"Takve organizacije se sada oslanjaju na nezavisne aktere koji sami mogu da organizuju napad", dodao je Džonson.

Američki sajt specijalizovan za islamističke sajtove (SITE) naveo je da današnji snimak podseća na ranije snimke Al Šababa.

Pokret Al Šabab je nastao 2000. godine kao fuzija nekoliko somalijskih islamističkih grupa i Al Kaide.

Motiv njihovog postojanja su somalijski nacionalizam, želja da se nametne islamska država sa strogim šerijatskim zakonima kao i sprovođenje džihada na globalnom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.