SAD: Lakše do smrtne kazne

Izvor: B92, 20.Apr.2023, 23:49

SAD: Lakše do smrtne kazne

Guverner Ron De Santis potpisao je zakon kojim se ukida obaveza da porote moraju jednoglasno da glasaju za kaznu pre nego što sudija osudi optuženog na smrt.

Republikanski guverner Floride, za koga se očekuje da će se kandidovati za predsedničku nominaciju svoje stranke za izbore 2024, dao je konačno odobrenje za zakon koji ovlašćuje porote da preporuče smrtnu kaznu u slučaju da se četiri ili manje porotnika protive, preneo je Rojters.

Tužioci Floride koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sude u slučajevima teških krivičnih dela sada bi trebalo da ubede dve trećine 12-članog veća porote da neko zaslužuje smrtnu kaznu.

Okružen roditeljima žrtava De Santis je danas potpisao zakon za koji je rekao da će "obezbediti pravu pravdu" u budućim slučajevima.

Mera je dobila snažnu podršku u zakonodavnom telu države pod kontrolom republikanaca.

Podrška za promenu zakona porasla je u oktobru, kada porota nije uspela da donese jednoglasnu odluku o smrtnoj kazni za Nikolasa Kruza, osuđenog za ubistvo 17 ljudi u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu na Floridi.

Taj nemio iz 2018. jedno je od najsmrtonosnijih pucnjava u školi u istoriji SAD.

Troje porotnika glasalo je protiv smrtne kazne ostavljajući mogućnost Kruzu da bude osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.

Florida se tako pridružuje Alabami kao jedina država u kojoj nije potrebna jednoglasna odluka porote, napominje Informativni centar za smrtnu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.