Izvor: B92, 14.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD CE SE STITITI OD MKS

Vasington -- SAD pripremaju prve mere samozastite od novoformiranog Medjunarodnog krivicnog suda za ratne zlocine, koji je prosle nedelje svecano inaugurisan pod patronatom Ujedinjenih nacija. Klintonova administracija potpisala je Statut MKS decembra 2000, poslednjih dana pre odlaska sa vlasti, ali je Dzordz Bus objavio da nikad nece taj dokument poslati na ratifikaciju Kongresu,­ s tim sto je diplomatija SAD u medjuvremenu bila maksimalno angazovana u nastojanjima da spreci formiranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tog suda za ratne zlocine. Ta inicijativa je zavrsena neuspehom, ali je u Vasingtonu formiranje MKS proglaseno samo "prvom bitkom" u ratu koji poveden u ime zastite vojnika i politicara SAD od "moguce odmazde" neprijatelja SAD u svetu. Sledeci front u tom ratu otvoren je na Kapitol Hilu. Grupa kongresmena, predvodjena Henrijem Hajdom, uticajnim predsednikom Komiteta za medjunarodne odnose Predstavnicckog doma, zatrazila je od Busa da se od Saveta bezbednosti apriori zahteva potpun imunitet, u odnosu na MKS, za sve americke pripadnike mirovnih misija u svetu. Za 2 meseca Savet bezbednosti ce na dnevnom redu imati odluku o produzenju mandata medjunarodnih mirovnih snaga u Bosni, ali kongresmeni tim povodom traze od Busa direktno angazovanje drzavnog sekretara Kolina Pauela kako bi u junskoj rezoluciji bilo direktno apostrofirano izuzimanje americkih pripadnika SFOR od svake ingerencije Medjunarodnog krivicnog suda za ratne zlocine.

U Hajdovom pismu trazi se od administracije i priprema odgovarajucih "zastitnih mera" ukoliko Savet bezbednosti ne reaguje na "zadovoljavajuc nacin" na ovaj zahtev SAD. Prema informaciji "Njujork tajmsa", u Beloj kuci se ozbiljno razmislja o varijanti da Bus donese ukaz o stavljanju van snage odluke kojom je predhodna administracija prihvatila Statut Medjunarodnog krivicnog suda za ratne zlocine. "Nijedan americki predsednik, u poslednjih 200 i vise godina, nije povukao potpis ispod nekog medjunarodnog ugovora koji su prihvatile SAD. Takva Busova odluka predstavljala bi opasan presedan i poslala bi uznemirujuc signal ostalim vladama u svetu", izjavio je tim povodom Majkl Pozner, izvrsni direktor Advokatskog komiteta za zastitu ljudskih prava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.