Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Maj.2018, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruzmarin podstiče cirkulaciju

Ruzmarin je bogat etarskim uljem u čiji sastav ulaze kamfor, cineol i pinen. Sadrži i gorke materije, holin, tani i smolu, dok se u lekovite svrhe od davnina koriste listovi ove biljke koje imaju aromatičan miris.

U narodnoj medicini ruzmarin se od davnina koristi kao efikasan lek iz prirode, koji podstiče bolju cirkulaciju krvi i podstiče podizanje niskog krvnog pritiska. Ova biljka leči malokrvnost, posebno kod dece, doprinosi boljem apetitu, blagotvorno deluje na rad organa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << za varenje i doprinosi boljem raspoloženju i smirivanju nervoze. Zbog pomenutog pozitivnog uticaja na cirkulaciju, ova biljka takođe ublažava menstrualne bolove i može pomoći kod izostanka menstruacije.

U narodu je poznato da čaj ili vino od ruzmarina širi krvne sudove i time podstiču cirkulaciju kod muškaraca.

Vino za širenje krvnih sudova

Jutarnji umor i neraspoloženje, tromost tokom dana i pospanost u kombinaciji sa niskim krvnim pritiskom mogu se rešiti sa vinom sa aromom ruzmarina.

Jednu šaku listova ruzmarina umešati u jedan litar kvalitetnog vina, najbolje je domaće crno vino. Mešavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana i svakoga dana dva do tri puta dobro promućkati. Osmi dan procediti i piti svakodnevno po jednu rakijsku čašicu, ujutro pre doručka i jednu popodne pre ručka.

Kao i kod svake druge prirodne terapije i u ovom slučaju je potrebno određeno vreme da bi se ispoljili svi pozitivni efekti, oko mesec dana. U blažim oblicima bolesti i kod osetljivijih osoba efekat se ispoljava i ranije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.