Rumunija dobila vladu

Izvor: RTS, 22.Dec.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunija dobila vladu

Rumunija dobila novu Vladu u kojoj su gotovo podjednako zastupljena i desnica i levica. Glavni cilj je ekonomski razvoj u uslovima svetske krize. Vlada premijera Emila Boka startuje sa solidnom podrškom u Parlamentu.

Na zajedničkoj sednici oba doma Skupštine Rumunije izglasano je poverenje novoj vladi premijera Emila Boka sa 324 glasova za i 115 protiv.

Premijer Emil Bok je predstavio program vlade sastavljen na osnovu najznačajnijih elemenata programa desnice i levice. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Cilj je nastavljanje ekonomskog razvoja uz istovremeno ublažavanje posledica ekonomske krize.

Emil Bok je naveo da su glavni ciljevi njegove vlade uspostavljanje klime stabilnosti, očuvanje radnih mesta i otvaranje novih, smanjenje javnih troškova, nastavak reforme pravosuđa, prosvete i zdravstva, podrška poljoprivredi i malim i srednjim preduzećima, izgradnja socijalnih stanova.

Ministre nove vlade su u jednakom broju podelile Demokratska-liberalna partija (PD-L) koja daje i premijera, i Socijaldemokratska partija (PSD) koja ima vicepremijera.

Novi premijer je rekao da su "i levica i desnica obavezne da praktikuju nov način vođenja politike - da osiguraju stabilnost u zemlji jer su tako birači odlučili"

Pošto su na parlamentarnim izborima 30. novembra osvojile vrlo tesne rezultate, PD-L i PSD su odlučile da, u uslovima ekonomske krize, formiraju koaliciju sa zajedničkom većinom  iznad 70 odsto poslanika u parlamentu, da bi osigurale ekonomsku i političku stabilnost zemlje.

Nova vlada će već sutra održati svoju prvu sednicu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.