Rotari klub gradi mostove na Balkanu

Izvor: Southeast European Times, 24.Jun.2013, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rotari klub gradi mostove na Balkanu

Članovi međunarodnih organizacija za pružanje javnih usluga sarađuju širom regiona na poboljšavanju uslova u zajednicama.

24/06/2013

Miki Trajkovski za Southeast European Times iz Ohrida -- 24.6.2013.

Rotari klubovi u regionu trude se da podstaknu pomirenje među zemljama i poboljšaju buduće odnose na Balkanu širenjem zajednica i jačanjem međusobnih prijateljstava.

Klubovi kažu da, kroz zajedničku saradnnju, pokušavaju da promene živote >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << brojnih ljudi koje pogađaju ekonomski i socijalni problemi.

Rotari je međunarodna organizacija za pružanje javnih usluga koja funkcioniše u 200 zemalja, sa više od 1,25 miliona članova. Na hiljade građana Balkana su članovi više od 100 lokalnih Rotari klubova u regionu.

Organizacija je održala konferenciju u Ohridu, od 14. do 16. juna. Tema je bila budućnost Balkana, a naglasak je stavljen na mir, prijateljstvo, ekonomski rast, saradnja u brizi za omladinu i puna integracija svih zemalja Balkana u EU.

Orčelik Balkan, turski privrednik i bivši direktor borda organizacije Rotari internešenel, kaže da će ta organizacija u regionu uskoro pokrenuti mirovnu inicijativu.

Organizacija je nudila slične programe u kriznim područjima u drugim delovima sveta i držala edukativne aktivnosti na temu regionalnog mira. Rotari takođe šalje studente na mirovne studije na univerzitetima.

„Puno se toga može uraditi za region preko Rotari kluba. Cilj je povezati ljude i zajednice, jer imaju razne pogrešne percepcije jedni o drugima. Moramo da gradimo mostove prijateljstva i olakšamo komunikaciju među zajednicama. Želimo da napravimo zajedničke humanitarne projekte u saradnji sa lokalnim i državnim organima, koji bi bili od koristi svima“, kaže Balkan.

Saradnja Rotari organizacija na Balkanu je dobra i iz nje su proistekli mnogi zajednički humanitarni projekti, kaže zaSETimesVlado Grgić, član Rotari kluba u Baru. On dodaje da je saradnja Rotari klubova u Crnoj Gori i Italiji pomogla da se nabavi oprema za jednu medicinsku laboratoriju u Podgorici.

Rotari klubovi iz Makedonije i Bugarske okupili su se u Ohridu, gde su organizovali humanitarnu prodaju radi prikupljanja sredstava za zajedničke projekte. [Rotari klub Ohrid]

„Tim zajedničkim akcijama želimo da pokažemo da možemo da promenimo neke stvari koje su političari napravili u prošlosti, sa nekim idejama koje nisu bile dobre. Za decu sa specijalnim potrebama u Podgorici, obezbedili smo specijalno opremljene prostorije za dnevni boravak. Organizovali smo zajedničku akciju sa srpskim Rotari klubovima za hendikepiranu i decu bez roditelja u Beogradu. U saradnji sa klubovima u Engleskoj delimo Božićne poklone i to je jedna od najboljih regionalnih akcija do sada“, kaže Grgić.

Grgić kaže da Rotari klubovi na Balkanu rade na zajedničkom projektu sa ciljem obezbeđivanja stipendija na prestižnim univerzitetima širom sveta za studente iz siromašnih porodica iz svih zemalja Balkana.

„Projekat će obuhvatiti mlade ljude sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Albanije i Bosne. Obezbedićemo stipendije za talentovanu decu iz siromašnih porodica. Prikupićemo dovoljno novca da se obrazuju i izvedu na pravi put“, kaže Grgić.

Saradnja i zajedničke inicijative Rotari klubova može da pomogne povezivanje naroda na Balkanu, kaže zaSETimesVlado Apostolov, predsednik Rotari kluba u Ohridu.

Klubovi iz Ohrida i bugarskog grada Pirdova zajedno su sagradili spomenik u znak sećanja na petnaest bugarskih turista koji su stradali pre tri godine brodskoj nesreći na ohridskom jezeru.

„Nesreća je zbližila ta dva kluba, koji su zajednički organizovali izgradnju memorijalnog parka u čast stradalih turista. Radimo na zajedničkim projektima sa Rotari klubovima iz Turske i Srbije i plan je da se sa time nastavi u budućnosti“, kaže Apostolov.

Rotarijanci u Ohridu obezbedili su sredstva za gradnju skejt parka. [Rotari klub Ohrid]

Glavni akcenat međusobnih aktivnosti klubova u Makedoniji, Srbiji i Turskoj bio je na razmeni u oblasti kulture, umetnosti i obrazovanja, kao i na humanitarnim akcijama.

„Ono što smo uradili je pozitivan primer u skorijoj istoriji između Makedonije i Bugarske i pokazuje kako bi trebalo da se odvijaju odnosi dve susedne zemlje“, kaže Simon Simov, prvi predsednik Rotari kluba u Pirdovu, zaSETimes.

Slična saradnja održaće se između klubova u Makedoniji i onih u Leskovcu. Dragana Mađarov-Savić, predsednik leskovačkog Rotari kluba, kaže zaSETimesda postoje planovi za rad na projektima vezanim za decu sa specijalnim potrebama i specijalnim talentima i naglašava da su deca „budućnost našeg regiona“.

„Nagradili smo najbolju decu u školama računarima, a u Leskovcu organizujemo Rotari kamp na mestu gde okupljamo najbolje učenike iz svih gradova u Srbiji. Želimo da pomognemo i zbog toga se zalažemo za saradnju i napredak u regionu. Možemo puno da pomognemo vlastima da rade za dobrobit građana,“ kaže Savić.

Da li ste učestvovali u Rotari aktivnostima u svojoj sredini? Podelite svoje iskustvo u komentarima.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.