Rodić: Odbrambena saradnja sa Francuskom

Izvor: RTS, 19.Dec.2013, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodić: Odbrambena saradnja sa Francuskom

Srbija zaintersovana za saradnju sa Francuskom u okviru Evropske odbrambene agencije, rekao Nebojša Rodić posle susreta sa ambasadorom te zemlje Fransoa Gzavije Deniom.

Ministar odbrane Nebojša Rodić sastao se sa francuskim ambasadorom Fransoa Gzavije Deniom. Rodić je tom prilikom rekao da je Srbija je zainteresovana za saradnju sa Francuskom na zajedničkim projektima u okviru Evropske odbrambene agencije (EDA).

Na sastanku Rodića i Denija posvećenom aktuelnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saradnji dve zemlje i saradnji u oblasti odbrane istaknuto je da su politički odnosi Srbije i Francuske tradicionalno dobri i prijateljski.

Ocenjeno je da Vlada Srbije dosledno radi na ispunjavanju spoljnopolitičkih prioriteta u oblasti evropskih integracija, jačanju regionalne saradnje i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Rodić je naglasio da su evropske integracije jedan od najvažnijih prioriteta u radu Vlade Srbije i posebno zahvalio na podršci Francuske u tom procesu.

Istaknuto je da je Ministarstvo odbrane Srbije aktivno u procesu evropskih integracija, "a posebno u oblasti Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU".

Nedavno potpisivanje Administrativnog ugovora sa EDA "unaprediće vojne i odbrambene sposobnosti i interoperabilnost Srbije sa državama članicama EU", ocenjeno je na sastanku.

Saradnja Srbije i Francuske u oblasti odbrane je intenzivna, "a težišne oblasti su vojnoobrazovna saradnja, zajednička obuka i učečće u multinacionalnim operacijama pod okriljem EU, vojnoekonomska i naučno-tehnička saradnja".

Istaknuto je da će Srbija nastaviti aktivno učešće u operacijama EU za upravljanje krizama u Somaliji, navelo je Ministarstvo odbrane Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Rodić i visoka predstavnica EU Ketrin Ešton potpisali su krajem prošle sedmice u Briselu Administrativni ugovor o saradnji između Ministarstva odbrane Srbije i EDA.

Portparolka Eštonove Maja Kocijančič je objasnila da će o učesću Srbije u konkretnim programima EDA odlučivati zemlje članice.

EDA kao osnovni zadatak ima razvoj odbrambenih kapaciteta u oblasti upravljanja krizama i unapređenje saradnje u oblasti razvoja naoružanja.

Osnovni zadatak te agencije je i jačanje evropske industrijske i tehnološke baze u oblasti namenske industrije, kako bi stvorila konkurentno tržište naroužanja i opreme i unapredila istraživanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.