Rekonstrukcija rumunske vlade

Izvor: Southeast European Times, 07.Sep.2010, 00:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekonstrukcija rumunske vlade

Bokova administracija je reagovala na pad podrške u anketama i na kritike smenjivanjem šest ministara.

06/09/2010

Pol Kikoju za Southeast European Times iz Bukurešta – 06/09/10

Posle višemesečnog pritiska iz redova sopstvene stranke, rumunski premijer Emil Bok saopštio je krajem prošle nedelje da vrši rekonstrukciju vlade. Nezadovoljstvo javnosti u pogledu učinka određenih minsitara teško je naštetilo popularnosti Bokovih liberalnih demokrata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << glavne stranke u tročlanoj vladajućoj koaliciji.

Ta centristička stranka, koja je dobila oko 30 odsto glasova na izborima krajem 2008. godine, već se suočila sa negodovanjem oko mera štednje koje su usvojene zbog ekonomske recesije. Anketa koju je nedavno objavio IRES pokazuje da je stopa poverenja u tu stranku pala na 18 odsto.

Među onima koji izražavaju nezadovoljstvo učinkom administracije bio je i predsednik Trajan Bašesku, koji je upozorio Boka početkom jula da će septembar doneti "svođenje računa o odgovornosti vlade".

Šest ministara iz Liberalno demokratske stranke zamenjeno je u četvrtak (2. septembar) u sklopu rekonstrukcije vlade. Među njima su ministar rada Mihaj Sejtan i ministar finansija Sebastijan Vladesku, koji je izazvao kontroverzu nekim svojim nedavnim izjavama.

Sejtan je, na primer, predvideo da će se plate u javnom sektoru, koje su smanjene za 25 odsto od jula, sledeće godine vratiti na nivo na kojem su bile pre mera štednje. Na njegovu neugodnost, premijer je brzo odbacio takve procene. Takođe su zamenjeni ministri poljoprivrede, ekonomije, komunikacija i saobraćaja.

Bok je tu odluku doneo u trenutku kada opozicija insistira na glasanju o poverenju u parlamentu. Glavni rival vlade, Socijaldemokratska partija (PSD), ocenila je da je rekonstrukcija nedovoljna.

"Nažalost, kao što sam sumnjao, rekonstrukcija ne donosi kiseonik i energiju umornoj vladi, nego umesto toga nosi znakove unutarstranačke prepirke", napisao je generalni sekretar PSD Adrijan Nastase na svom blogu.

Mnogi analitičari vide rekonstrukciju kao improvizovani politički potez. "Ona nije osmišljena kako bi se rad vlade učinio efektivnijim ili da bi se borbi protiv krize dao novi podsticaj", rekao je Silviju Sergiju, politički urednik lista Evenimentul Zilei, za SETimes. "Iza toga je stajala samo borba unutar vladajuće stranke, s obzirom da ona sledeće godine bira novo rukovodstvo ".

"Zato ministri koji su postavljeni u novoj administraciji nisu ljudi koji su pokazali kompetentnost u sektorima koje će sada voditi, nego samo imena koja su se pojavila tokom pregovora između uticajnih grupa unutar PDL. Na primer, Adrijan Videanu, bivši ministar ekonomije, obezbedio je sebi da zadrži kontrolu nad tim portfeljem, koji je preuzeo njegov stari prijatelj Jon Ariton", rekao je Sergiju.

"Novi ministri nisu istaknuti članovi stranke, jer nijedna vodeća ličnost iz Liberalno demokratske stranke nije bila voljna da se izlaže politički, s obzirom na okolnosti -- preciznije, konstantni pad životnog standarda, a zajedno sa njim, i kredibiliteta vlade", rekao je on.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.