Region o četničkom vojvodi

Izvor: B92, 12.Nov.2014, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region o "četničkom vojvodi"

U medijima regiona vest o dolasku lidera radikala, i kako uglavnom navode "haškog optuženika i četničkog vojvode“ Vojislava Šešelja jedna je od glavnih.

Međutim, mediji su uglavnom prenosili obraćanje Vojislava Šešelja, sa kratkim osvrtom na to šta bi njegov povratak mogao da znači za prilike u Srbiji, prema ocenama ovdašnje javnosti.

Dnevni avaz je javio i da su u istočnoj Hercegovini osvanuli posteri podrške lideru radikala, kao i bilbord na ulazak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Bileće.

Večernji list javlja da se povratak "haškog optuženika i četničkog vojvode" u Srbiji uglavnom prikazuje na redukovan način, bez navođenja zločina za koje se tereti u medijima.

List piše da postoje dve teze u srpskoj javnosti oko puštanja Šešelja – prva, pušten je da bi se uzdramala Vučićeva vlast i druga – da je Šešelj žrtva Haškog tribunala, napisali su prenoseći reči Sonje Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

Index.hr prenosi da je Šešelj obećao "rušenje izdajničke vlasti", i u naslovu navode njegove reči "Sude nam zato što smo Srbi“.

Jutarnji list prenosi deo intervjua koji je Šešelj dao za Blic, ali donosi i tekst pod naslovom "HRVATI U SRBIJI: "Zabrinuti smo zbog povratka Šešelja zbog opravdanih i razumljivih razloga".

Tekst prenosimo ispod:

Privremeno puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja na slobodu iz Haga izazvalo je opozitne reakcije unutar vođstva hrvatske manjine u Srbiji.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Petar Kuntić izjavio je kako veruje da će se, ako i bude politički aktivan, Vojislav Šešelj fokusirati na svoje nekadašnje saborce u Srpsko radikalnoj stranci, a koji su sada lideri Srpske napredne stranke, prenosi Jutarnji.

"Kada je pitanju naša hrvatska zajednice, mislim da razloga za strah nema, jer se vreme kada je bila u neposrednoj opasnosti više vratiti neće", rekao je Kuntić.

S druge strane, upravnik Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, politički analitičar Tomislav Žigmanov, smatra da su “na temelju opravdanih i razumljivih razloga Hrvati u Vojvodini zabrinuti zbog nenadanog dolaska Šešelja u Srbiju”.

"Šešelj je osoba koja je bila uključena u proterivanja Hrvata iz Srema i prepoznaje se kao snažan identifikacijski moment tragedije ovdašnjih Hrvata. Tim pre jer su njegovi najbliži saradnici, istina nakon razlaza s njim od pre četiri godine, danas na vlasti u Srbiji", naveo je Žigmanov, prenosi Jutarnji list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.