Referendum uz pucnje i sukobe

Izvor: RTS, 11.Maj.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum uz pucnje i sukobe

Stanovnici Donjecke i Luganske oblasti na referendumu su se izjašnjavali o nezavisnosti. Sukobi tokom glasanja. Uprkos tome, izlaznost je velika. Jedna osoba ubijena, a više je povređeno u Krasnoarmejsku. Vojska zauzela četiri birališta u tom gradu. Izgubljena komunikacija sa dve referendumske komisije u gradu Krasnij Liman.

21.05 - Glasanje završeno skoro na svim mestima. Izlaznost više od 70 odsto. Počelo prebrojavanje glasova, javlja dopisnik Raša tudeja. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

19.40 - Jedna osoba ubijena, a više je povređeno u Krasnoarmejsku kada su ukrajinski vojnici pucali na demonstrante i glasače, javlja Raša tudej.

18.15 - U Krasnoarmejsku glasanje završeno zbog akcije ukrajinske vojske, dok je u Slavjansku produženo do 22 sata, javlja Ukrinform.

15.25 - Vojnici verni vlastima u Kijevu okupirali četiri biračka mesta u Krasnoarmejsku, u Donjeckoj oblasti, javlja Raša tudej.

14.30 - Odziv na referendumu u Lugansku do 14 sati po lokalnom vremenu iznosi više od 75 odsto, javlja RIA Novosti

11.20 - Sukob proruskih aktivista sa ukrajinskim snagama u gradu Krasnij Liman. Izgubljena komunikacija sa dve referendumske komisije, javlja Itartas.

09.05 - Brojne i snažne detonacije čule su se jutros u Slavjansku, uporištu proruskih snaga na istoku Ukrajine, prenosi Beta.

U Donjeckoj i Luganskoj oblasti u toku je referendum o nezavisnosti istočne Ukrajine koji je praćen sukobima proruskih aktivista i ukrajinske vojske. Uprkos sukobima, izlaznost na referendumu je velika.

EU ne priznaje rezultate "navodnih referenduma" o budućem statusu Donjecka i Luganska, kaže portparolka šefice evropske diplomatije Maja Kocijančič.

"Navodni referendumi su bili nezakoniti i mi ne priznajemo njihove rezultate", rekla je Kočijančič.

Oni koji su organizovali referendume "nemaju demokratski legitimitet", a "organizovanje glasanja je u suprotnosti sa ciljevima iz sporazuma iz Ženeve o umirivanju napetosti" u Ukrajini, dodala je Kocijančič.

Pripadnici ukrajinske nacionalne garde pucali su na ljude okupljene ispred gradske skupštine u Krasnoarmejsku, u Donjeckoj oblasti, a predstavnici proruskih snaga saopštili su da ima poginulih.

Krvoproliće u Krasnoarmejsku usledilo je nekoliko sati pošto su ukrajinski vojnici u tom gradu zatvorili biračka mesta za referendum o samostalnosti ukrajinskih regiona Lugansk i Donjeck.

Jedan fotoreporter agencije AP bio je svedok pucnjave i na mestu događaja je video dvoje ljudi kako nepomični leže na tlu, a lider proruskih separatista u jugoistočnoj Ukrajini Denis Pušilin rekao je za agenciju Itartas da ima poginulih, ali nije precizirao broj.

Ranije danas, ukrajinske snage bezbednosti zauzele su četiri škole u tom gradu, u kojima su smeštena birališta, saopštio je Pušilin i dodao da su svi koji su se zatekli na tim biralištima evakuisani.

Pušilin je dodao da će Donjecki region formirati vlastite državne organe i smatrati vojnike ukrajinske vlade "okupatorima" kada budu objavljeni rezultati današnjeg referenduma, prenela je agencija Interfaks.

Komunikacija je izgubljena sa dve referendumske komisije u gradu Krasnij Liman u Donjeckoj oblasti za vreme trajanja glasanja pošto su se proruski aktivisti sukobili sa ukrajinskim bezbednosnim snagama u "jednoj kaznenoj operaciji". 

Brojne i snažne detonacije čule su se jutros u Slavjansku, uporištu proruske oružane pobune na istoku Ukrajine.

Tokom noći u gradu se čula pucnjava, a borbe su se nastavile jutros u Andrijovki, koji se nalazi "na liniji fronta" i gde su 2. maja ukrajinske snage pokrenule "antiterorističku akciju", rekla je portparolka ukrajinskih snaga Stela Horočeva.

Kako kaže, u sukobima "ima žrtava". Detonacije su odjekivale oko ponoći, a nedaleko od centra grada čuli su se rafali iz automatskog oružja.

Prema poslednjim informacijama, izlaznost u Donjeckoj regiji je premašila 30 odsto, javlja Itartas. 

"Nismo očekivali ovakav odziv birača", rekao je predsednik Izborne komisije Donjecke regije Roman Lijagin. 

U Luganskoj regiji zabeležena je izlaznost od 75 odsto do 14 časova.

Pitanje na glasačkim listićima u donjeckoj regiji glasi: "Da li podržavate samoopredeljenje Narodne republike Donjeck" i ispisano je na ukrajinskom i ruskom jeziku. Slično je i u oblasti Luganska.

U Donjeckoj i Luganskoj regiji živi oko sedam i po miliona ljudi, a štampani su listići za oko tri miliona glasača.

Glasaće se do 19 sati po srednjeevropskom vremenu, a zatim će početi prebrojavanje glasova na 53 lokacije u Donjeckoj i Luganskoj regiji. Predsednik Izborne komisije Donjecke regije Roman Lijagin nada se da će rezultati glasanja biti objavljeni do sutra u 15 sati.

Spisak birača star je dve godine, rezultati će biti važeći bez obzira na odziv, a na glasanje nije pozvan nijedan strani posmatrač. Organizatori najavljuju mogućnost i novog referenduma do kraja meseca.

Građani bi se tada izjašnjavali o eventualnom priključenju Rusiji. Vlasti u Kijevu su saopštile da bi glasanje u te dve regije moglo voditi njihovom samouništenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine poručilo je da rezultati referenduma koji se danas sprovodi u Luganskoj i Donjeckoj oblasti neće imati pravne posledice za teritorijalni integritet i uređenje zemlje, uz ocenu da je reč o "kriminalnoj farsi" u organizaciji Kremlja.

SAD su poručile da neće priznati rezultat današnjeg glasanja o nezavisnosti u istočnoj Ukrajini, nazvavši ga ilegalnim pokušajem da se stvori podela i nemir.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Referendum u Ukrajini uz pucnjavu i sukobe

Izvor: Nezavisne Novine, 11.Maj.2014

KIJEV - Stanovnici Donjecke i Luganske oblasti na referendumu danas se izjašnjavaju o nezavisnosti. Sukobi ne prestaju ni tokom glasanja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.