„Recikliranje s(a)vjesti”

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Recikliranje s(a)vjesti”

„Recikliranje s(a)vjesti” naziv je izložbe koja prikazuje specifičan odjek evropske društveno angažovane umetnosti u nekadašnjim socijalističkim zemljama u godinama tranzicije. Autorka postavke koju čine predmeti od recikliranih materijala sa različitim fotografijama i motivima je Ivanka Vana Prelević, a među eksponatima su papirne kese za usisivač na kojima se nalazi digitalna štampa, hirurške maske sa sličicama cvetova, zastave sa metalnom podlogom na kojima su istaknuti novinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naslovi...

Dela su nastala od 2004. do 2010. i predstavljaju odgovor na pojednostavljeno tumačenje da po kojem se apsolutna prednost prepušta evropskoj angažovanoj umetnosti, dok se balkansko stvaralaštvo potpuno isključuje kao negativno i „neevropsko”.

Ivanka Prelević rođena je u Podgorici 1965, a diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu. Dobitnica je brojnih nagrada, pre „Recikliranja s(a)vjesti” osmislila je pet samostalnih postavki, a učesnica je i mnogih grupnih izložbi.

N. B.

objavljeno: 24.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.