Reagovanja na dogovor u Briselu

Izvor: RTS, 20.Apr.2016, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na dogovor u Briselu

Koordinator upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO Ljubomir Marić poručio je da se, nakon dogovora u Briselu, Srbi na KiM mogu mirno posvetiti rešavanju tekućih pitanja i rasterećeni izaći u nedelju na birališta.
Srbi na KiM treba da znaju da imamo posvećene i kredibilne političare koji znaju da ih zaštite i imaju snagu u međunarodnoj zajednici, naveo je Marić.

Poručio je i da su >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dogovori od velikog su značaja za srpski narod na KiM i dodao da je vlada premijera Aleksandra Vučića još jednom pokazala da ima snagu, odlučnost i umeće da efikasno brani i odbrani interese srpskog naroda na KiM.
"Od izuzetne je važnosti rezultat ovih razgovora kojim se ne umanjuju prava naših građana po pitanju upotrebe ličnih dokumenata i osnovnog demokratskog prava, odnosno izlaska na birališta", istakao je Marić koji je i ministar u kosovskoj vladi.
Takođe, Srpska lista je veoma zadovoljna rezultatima pregovora u Briselu i ističe da se odlučnost u odbrani državnih i nacionalnih interesa dokazuje delima, a Vlada Srbije to kontinuirano potvrđuje.
Iz Srpske liste naglašavaju da su problemi sa ličnim kartama, održavanje izbora, dolazak srpskih zvaničnika i transport opasnih materija od velikog značaja za srpski narod na KiM.
"Srbi na Kosovu i Metohiji su srećni što imaju premijera i Vladu čiji su predstavnici u stanju da pregovaraju gotovo 20 sati i da ne ustuknu ni po jednom pitanju od interesa za naš narod", navode iz Srpske liste.
Privredna komora Srbije pozdravlja postignute dogovore u Briselu, koji su, kako se ocenjuje, rezultat uspešne diplomatske aktivnosti Vlade Srbije u proteklim nedeljama i razgovora tima Kancelarije za Kosovo i Metohiju sa predstavnicima Prištine.
Dogovori o ličnim kartama, prelasku kamiona, posetama naših zvaničnik Kosovu i Metohiji i izborima, veliki su korak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, rešavaju probleme
od suštinskog značaja za svakodnevno poslovanje privrednika i predstavljaju značajan doprinos i podsticaj daljoj saradnji PKS i Privredne komore Kosova, navodi se u pisanoj izjavi predsednika PKS Marka Čadeža.
Za privredu je, po rečima Čadeža, posebno važan dogovor o transportu opasnih materija, koji ne samo da omogućava ukidanje blokada za kamione iz centralne Srbije, već i nastavak dijaloga za rešavanje preostalih prepreka boljoj saradnji poslovnih zajednica radi više trgovine i investicija.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su posle više od 18 sati razgovora sa predstavnicima Prištine u Briselu postignuti dogovori o ličnim kartama, prelasku kamiona, posetama naših zvaničnika KiM i izborima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.