Razredni pod istragom

Izvor: Blic, 02.Sep.2009, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razredni pod istragom

Sremska Mitrovica - Protiv Zorana Vujovića, razrednog starešine odeljenja E-1 Srednje tehničke škole "Nikola Tesla'', opštinski tužilac Duško Kardaš je podneo predlog za pokretanje istražnih radnji "zbog sumnje da je počinio krivično delo "pomoći učeniku posle izvršenja krivičnog dela''. U ovoj mitrovačkoj školi učenik O. M. (15) u junu je na času tri puta ošamario i pljunuo profesorku hemije Mariju Mošić (62) nakon što ga je ona odgurnula ne dozvoljavajući mu da pogleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dnevnik.



- Predlog je sastavljen na osnovu izveštaja Policijske uprave radi utvrđivanja zbog čega nadležni organi nisu hitno obavešteni o događaju u Srednjoj tehničkoj školi. Radi detaljnog utvrđivanja činjenica istražnim radnjama je obuhvaćeno još nekoliko svedoka. Policija nije podnela krivične prijave, a kako izjave date u policiji nisu dokazni materijal, tužilaštvo je pokrenulo istražni postupak protiv Zorana Vujovića da bi imalo jasno činjenično stanje - izjavio je Kardaš.

Do brutalnog nasilja nad profesorkom Mošić (62) došlo je na petom času 16. juna, dok je držala čas hemije. Do prepirke sa učenikom došlo je zbog njegovog insistiranja da mu da dnevnik da pogleda zaključnu ocenu. Nakon što je ona to odbila, rekavši da je prošlo vreme za popravljanje ocena, učenik je nasrnuo na nju otimajući joj dnevnik, pri čemu ga je profesorka odgurnula, na šta je on uzvratio sa tri žestoka šamara i pljuvanjem. Nezapamćen skandal bio bi zataškan da snimak nije emitovan na internet stranici ''Jutjub'', nakon čega je direktor škole obavestio policiju. Na snimku se jasno vidi da su samo dvojica-trojica učenika pokušali da smire nasilnika i udalje ga od profesorke, dok su ostali snimali mobilnim telefonima.

Nakon saslušanja svih učesnika incidenta, policija je podigla krivičnu prijavu protiv O. M. za nasilničko ponašanje, dok se ceo slučaj još nalazi pred Okružnim sudom za maloletnike. Nastavničko veće je potom pokrenulo disciplinski postupak protiv učenika koji je i isključen iz škole, ali i protiv profesorke Marije Mošić, na osnovu izveštaja Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje da je ''profesorka prva udarila učenika, koji se potom nedolično ponašao i uzvratio joj udarcima".

Direktor Radovan Miljković prošle nedelje dao je ostavku, a pred Miroslavom Milutinovićem, v.d. direktorom, nalazi se nezahvalan zadatak jer po Zakonu o obrazovanju on treba da donese odluku o ponovnom upisu učenika O. M. u školu iz koje je isključen. Kako je Milutinović juče izjavio za ''Blic'', s obzirom na početak školske godine odluka mora biti doneta u najskorije vreme, uz konsultaciju Nastavničkog veća.



Vujović šokiran odlukom tužioca

Razredni starešina E-1 Zoran Vujović juče je samo kratko prokomentarisao da je ''šokiran činjenicom da je osumnjičen''. U ranijoj izjavi on je tvrdio da ga je profesorka Marija Mošić istog dana obavestila o incidentu na času, ali je spominjala samo otimanje dnevnika, dok je šamaranje, verovatno zbog sramote, prećutala. O celom događaju sutradan je obavestio direktora škole, dok je učenika O. M., koji je već imao jedinicu iz vladanja, zbog nediscipline i ometanja nastave u nekoliko navrata slao kod školskog psihologa i pedagoga.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.