Raul Kastro u privatnoj posjeti papi

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Maj.2015, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raul Kastro u privatnoj posjeti papi

VATIKAN - Predsjednik Kube Raul Kastro doputovao je danas u Vatikan gdje je razgovarao sa poglavarom Rimokatoličke crkve papom Franjom, uoči predstojeće papine posjete Kubi i Americi.

Upravo je papa Franjo dobrim dijelom zaslužan za postepenu normalizaciju odnosa između Kube i Amerike jer je bio mirovni pregovarač iz sjenke.

Predsejdnik Raul Kastro, brat kubanskog revolucionara i dugogodišnjeg predsjednika Fidela, za čije vladavine je ta ostrvska zemlja bila suočena >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sa najtežim američkim sankcijama, danas je sa papom Franjom razgovarao privatno, javlja Rojters koji napominje da je riječ o striktno privatnoj, a ne državnoj posjeti.

Po povratku iz Moskve, gdje je juče na Crvenom trgu prisustvovao vojnoj paradi i obilježavanju 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu, Raul Kastro je prije povratka na Kubu došao u Vatikan da bi se zahvalio papi na njegovom posredovanju i doprinosu u otopljavanju odnosa između Amerike i Kube.

Papa Franjo je Argentinac i prvi latinoamerički poglavar Rimokatoličke crkve. On je u ime Vatikana slao pismene poruke obojici predsjednika - Raulu Kastru i Baraku Obami, a rezultat se vidio u decembtru prošle godine kada je američki predsjednik objavio istorijsku odluku; zapravo je najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa između dvije zemlje nakon više od pola vijeka neprijateljstva.

Papina posjeta Americi planirana je još ranije za septembar, a prošlog mjeseca je objavljeno da će papa Franja, na putu za Vašington, posjetiti Kubu.

Očekuje se da će na Kubi ostati najmanje dva dana.

Ovo će biti prva papina posjeta ovim zemljama u svojstvu poglavara Rimokatoličke crkve.

Obojica njegovih prethodnika - papa Jovan Pavle II i Benedikt XVI, posjetili su Kubu i sastali se sa prethodnim predsjednikom Fidelom Kastrom.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.