Rat počinje 2027?

Izvor: B92, 21.Apr.2023, 11:15

Rat počinje 2027?

Tajvanski ministar spoljnih poslova Džozef Vu upozorio je na mogući sukob sa Kinom 2027. godine, navodeći da se Tajpej priprema za mogućnost napada.

Tajvan pokušava da ojača zapadnu podršku pre moguće kineske invazije, objavio je danas Gardijan.

Vu je za britanski radio El-Bi-Si (LBC) rekao da Tajvan shvata kinesku vojnu pretnju veoma ozbiljno. Vu je napravio analogiju između Kine i Rusije, rekavši da svet u prošlosti nije ozbiljno shvatio agresivne stavove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rusije.

"Nismo sprečili Rusiju da preuzme Krim. A Rusi su bili ohrabreni da krenu napred i pokrenu rat protiv Ukrajine. Nismo sprečili Kinu da nametne zakon o nacionalnoj bezbednosti u Hongkongu. I ljudi su se pitali: da li će Tajvan biti sledeći? Sada Tajvan oseća sav ovaj pritisak", istakao je Vu.

Američki obaveštajci veruju da je kineski predsednik Si Đinping naredio vojsci te zemlje da bude spremna do 2027. godine da pripoji Tajvan. Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang rekao je danas da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini i da "će oni koji se igraju vatrom na Tajvanu na kraju izgoreti".

Pojedini američki zvaničnici veruju da bi sukob mogao da izbije i ranije. Šef američke indopacifičke komande, admiral Džon Akilino, rekao je u utorak komitetu oružanih snaga u Kongresu da "svi nagađaju" kada je u pitanju predviđanje vremenskih rokova za sukob između Kine i Tajvana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.