Raste pritisak: Kancelar odlazi?

Izvor: B92, 03.Jan.2024, 09:14

Raste pritisak: Kancelar odlazi?

Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi da napusti svoju funkciju ranije zbog gubitka poverenja, piše list la Republika, pozivajući se na svoje izvore.

"Godine 2024. kancelar bi mogao biti prinuđen da prestane da vodi državu. Postoje glasine da bi slučaj Vajerkard i odnosi sa Janom Marsalekom mogli da zadaju poslednji udarac lideru socijaldemokrata", navodi list.

Kako piše list, tri četvrtine Nemaca je nezadovoljno aktivnostima Šolca i njegove stranke. Jedan od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najočiglednijih faktora nepoverenja bio je skandal Vajerkard.

U junu 2020. godine, kada je sadašnji kancelar bio ministar finansija, Vajerkard je optužen za prevaru nakon što su revizori zabeležili manjak od 1,9 milijardi evra. Ali Šolc i njegovo ministarstvo pokušali su da zaštite korporaciju od napada, što je izazvalo negodovanje i sumnju.

Jedan od vodećih menadžera Vajerkarda, Austrijanac Jan Marsalek, pobegao je. Nemački mediji tvrde da je možda u Rusiji ili Belorusiji. Ambasada Austrije u Moskvi je za RIA Novosti saopštila da ne raspolaže informacijama o tome gde se nalazi bivši glavni izvršni direktor. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj ne zna ništa o "transportu" Marsaleka.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

POLITIČKI ZEMLJOTRES U NEMAČKOJ: Šolc ODLAZI sa mesta kancelara, OVAJ čovek mu zadaje poslednji udarac?

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jan.2024

Korupcionaška afera uzdrmala je poziciju Olafa Šolca..Nemački kancelar Olaf Šolc mogao bi da napusti svoju funkciju ranije zbog gubitka poverenja, piše list La Republika, pozivajući se na svoje izvore...- Godine 2024. kancelar bi mogao biti prinuđen da prestane da vodi državu. Postoje glasine...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.