Raste broj azilanata iz Srbije u Nemačkoj

Izvor: Mondo, 21.Maj.2013, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj azilanata iz Srbije u Nemačkoj

U Nemačkoj su prošlog meseca politički azil zatražila 482 državljanina Srbije što je stotinak više nego marta ove godine.

Po podacima koje je objavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Nemačke, Srbija je aprila 2013. bila na petom mestu liste od deset zemalja iz kojih stiže najviše ljudi koji u Nemačkoj traže politički azil.

Broj novih zahteva za azil državljana Srbije se od kraja prošle godine smanjio i od decembra (302 zahteva) do marta nije prelazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 400.

Za prva četiri meseca ove godine 1.750 državljana Srbije je došlo u Nemačku i podnelo zahtev za politički azil. Samo oktobra i novembra prošle godine zahtev za azil u Nemačkoj su podnela 2.673, odnosno 1.306 državljana Srbije.

Proteklih meseci je povećan broj zaposlenih u Saveznom uredu za migraciju i izbeglice koji razmatra zahteve za azil, te su zahtevi državljana Srbije i Makedonije imali prednost u proceduri koja je skraćena na desetak dana.

Time su i bitno smanjena socijalna davanja tokom procedure razmatranja zahteva. Nemačke vlasti smatraju da je taj novac jedan od glavnih podstreka za ljude iz zemalja Zapadnog Balkana da traže azil u Nemačkoj.

U odnosu na februar ove godine se pak više nego udvostručio broj državljana Rusije koji su u Nemačkoj zatražili politički azil - aprila ih je bilo 2.055.

Od početka 2013. je u Nemačkoj azil zatražilo 5.026 državljana Rusije, oko 3.000 Sirijaca i skoro 2.200 Avganistanaca.

Posle Srbije na listi slede Iran, Irak, Pakistan, Somalija, Gruzija i Makedonija.

Za prva četiri meseca ove godine politički azil u Nemačkoj je u proseku dobilo samo 1,2 odsto podnosilaca zahteva, a 14,4 odsto je dobilo status zaštićenog izbeglice. Državljana Srbije nema ni u jednoj od ovih grupa.

(Beta/Ilustracija: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.