Raspušten kosovski parlament

Izvor: RTS, 22.Avg.2019, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspušten kosovski parlament

Velikom većinom poslanici kosovskog parlamenta glasali su za rapuštanje šestog saziva skupštine. Tri datuma figuriraju za održavanje izbora – 22. ili 29. septembar, a kao najverovatniji spominje se 6. oktobar.
Odluka o vanrednim izborima doneta je gotovo jednosglasno – za raspuštanje parlamenta glasalo je 89 poslanika, uz jedan glas protiv i dva uzdržana. 

Zasedanju nisu prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslanici Srpske liste.
Nakon raspuštanja parlamenta lideri albanskih stranaka predstavili su se kao kandidati za budućeg premijera.
Predsednik Demokratske partije Kadri Veselji kaže da je srećan što su sve parlamentarne grupe poštovale tu inicijativu dodavši da će biti kandidat za kosovskog premijera.
"Nemamo potrebe za velikim odlukama poput slučaja razgraničenja u zamenu za liberalizaciju viza do koje nije došlo, ali uz veliki rad, biće hrabrih tužioca, kvalitetnog obrazovanja, zdravstva. Imamo puno toga da uradimo", smatra Aljbin Kurti iz pokreta "Samoopredeljenje".
Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet kaže da je skupština preduzela važan korak u stvaranju nove vlade i kampanji u kojoj kandidati izlaze sa novim idejama u razgovorima sa Beogradom, vladavinom zakona i ekonomskim razvojem koji obezbeđuje da Kosovo ne gubi više vremena za izgradnju temelja za budućnost.
Novi saziv vlade i skupštine čekaju dijalog sa Beogradom i uslov međunarodne zajednice Prištini da ukine taksu na srpsku robu.
"Dijalog je jedna od najvažnijih tema, o kojoj će se razgovarati nakon izbora. U pregovorima smo sa nemačkom delegacijom koja dolazi prve nedelje septembra kako bi zaključila ovu fazu liberalizacije", navodi predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj.
Skupština je najpre usvojila nacrt zakona o ratifikaciji finansijskog sporazuma sa EU o sredstvima IPA fonda u vrednosti od 80 miliona evra.
Na potezu je sada kosovski predsednik Hašim Tači. Njegovo je pravo da raspiše izbore u roku ne kraćem od 30 i ne dužem od 45 dana.
Tri datuma figuriraju za održavanje izbora – 22. ili 29. septembar, a kao najverovatniji spominje se 6. oktobar.
Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija već su sklopile koalciju, a očekuje se da im priđu stranke Fatmira Ljimaja i Bedžeta Pacolija.
Pominje se i koalcija Demokratskog saveza Kosova i pokreta Samoopredeljenje. Ukoliko bi se to grupisanje ostvarilo, vladajuća Demokratska partija ostala bi usamljena i pitanje je kakav bi izborni rezultat zabeležila. Neke procene kažu da bi bila četvrta po redu.
Kosovski zvaničnici o Vučićevim sastancima u SAD
Na sastanke predsednika Aleksandra Vučića sa visokim zvaničnicima SAD, reagovali su odlazeći kosovski šef diplomatije i potpredsednik kosovske vlade, Bedžet Pacoli i Enver Hodžaj.
Pacoli je izrazio zahvalnost američkom državnom sekretaru Majku Pompeu za, kako je rekao, principijelan stav u podršci Kosovu.
Pacoli smatra da je Pompeo u razgovoru sa Vučićem naglasio da bi trebalo da se izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se dve strane angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti potrebnih za postizanje sporazuma i oslobađanje potencijala obe strane.
Za Pacolija najvažnije je zalaganje Vašingtona za sveobuhvatni sporazum fokusiranom na međusobno priznanje.
Enver Hodžaj ocenio je da je uzajamno priznanje jedino sredstvo da Beograd i Priština napreduju i ubrzaju svoj put ka EU
Pogledaj vesti o: Izbori,   Hašim Tači

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kosovska skupština raspuštena za pola sata, na potezu Tači

Izvor: B92, 22.Avg.2019

Priština -- Poslanici skupštine Kosova izglasali su raspuštanje tog tela. Za raspuštanje je glasalo 89 poslanika, dvoje je bilo protiv, dok je jedan poslanik bio uzdržan...Srpska lista nije prisustvovala današnjoj sednici, prenose prištinski mediji...Skoro mesec dana nakon ostavke kosovskog premijer,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.