Rasprava o restituciji

Izvor: RTS, 21.Sep.2011, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o restituciji

Usvajanjem zakona o restituciji, Srbija će ispraviti istorijsku nepravdu, rekao Božidar Đelić. Oštra polemika zbog amandmana Vlade da pravo na restituciju neće imati strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga. LDP, LSV i SDPS smatraju da se amandmanom revidira istorija, a za SPS je "ideološki neprihvatljiv".

Poslanici Skupštine Srbije završili su, posle više od osam sati rasprave, načelni pretres o predloženom zakonu o vraćanju oduzete imovine i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obeštećenju, čije je usvajanje uslov za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Srpskoj pravoslavnoj crkvi je od 2007. do 2010. godine u procesu restitucije vraćeno 45 odsto traženog zemljišta i 19 odsto traženih objekata, izjavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.

Predstavljajući poslanicima predložene izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, Đelić je rekao da se to može smatrati uspešnim postupkom, iako su neke eparhije gotovo u potpunosti završile taj postupak, a neke ga tek počele.

Đelić je rekao i da je Rimokatoličkoj crkvi vraćeno 12 odsto zemljišta, dok je drugim crkvama i verskim zajednicama vraćeno pet odsto traženog zemljišta i 13 odsto traženih objekata.

"Postupak vraćanja imovine crkvama i verskim zajednicama nije završen i zato je bitno da se tempo ubrza", rekao je Đelić i dodao da su pojedina javna preduzeća, poput "Srbijašuma", otežavala taj posao.

Skupština Srbije konstatovala je prestanak mandata poslanicima Veroljubu Stevanoviću i Saši Mileniću iz koalicije "Zajedno za Šumadiju", koji su podneli ostavke zbog sukoba interesa.

Oni su bili u sukobu interesa, jer su istovremeno obavljali i funkcije predsednika, odnosno zamenika predsednika Kragujevca.

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić ocenio je, u obraćanju poslanicima, da će usvajanjem predloženog Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, Srbija ispraviti istorijsku nepravdu prema onima kojima je imovina oduzeta iz ideoloških razloga.

"Usvajanjem zakona o vraćanju imovine i obeštećenju Srbija će biti prepoznata kao moderna država koja poštuje privatnu svojinu, a biće ojačana pravna sigurnost u zemlji i omogućeno privlačenje investicija", naglasio je Đelić.

Đelić je objasnio da će predmet vraćanja biti sva imovina koja je oduzeta posle Drugog svetskog rata i da ona uz nekretnine i preduzeća uključuje i pokretne stvari, pa sve do građevinskog i poljoprivrednog zemljišta.

Ukupna vrednost obeštećenja bivših vlasnika biće oko 4,5 milijarde evra, od čega će dve milijarde evra biti u obveznicama.

Burna rasprava zbog amandmana 

Amandman Vlade Srbije na Predlog zakona o restituciji kojim se precizira da samo strani državljani pripadnici okupacionih snaga nemaju pravo na vraćanje imovine, izazvao je burnu raspravu u Skupštini. Rehabilitovana lica će imati to pravo.

Za LDP i za poslanike vladajuće većine iz Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) taj amandman je neprihvatljiv jer će, kako su naveli, omogućiti da se potomcima saradnika okupatora u Srbiji vrati imovina.

Izmenu prvobitnog rešenja kojim je bilo navedeno da svi pripadnici okupacionih snaga neće imati pravo na restituciju zatražio je SVM, uslovivši time podršku zakonu o vraćanju imovine i obeštećenju.

LDP, LSV i SDPS smatraju da se amandmanom Vlade revidira istorija i relativizuje antifašistička borba.

Za SPS, amandman je "ideološki neprihvatljiv" i socijalisti traže da Vlada još jednom razmotri sve njegove aspekte.

Srpska napredna stranka amandmanom je zatražila da se precizno definiše ko su bili saradnici okupatora koji bi bili izuzeti od povraćaja imovine i očekuje da taj amandman bude usvojen u "interesu pravde".

Potpredsednik Vlade odgovara da pomenuti amandman ne briše zločine onih koji su ih počinili.

"Amandmanom Vlade Srbije niko ko je osuđen ne može biti korisnik restitucije, sve dok eventualno ne bude rehabilitovan", rakao je Đelić novinarima u Skupštini.

Zakon prihvatljiv za SVM, SPO, LDP

Usvajanjem zakona o restituciji biće ispravljena istorijska nepravda prema oštećenim građanima na jedini moguć način, s obzirom na ekonomsku situaciju u zemlji, kaže šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija.

Kolundžija je navela da se kroz restituciju ne sme izbrisati razlika između onih koji su bili na strani fašizma i onih koji su bili antifašisti.

"Predloženi zakon o vraćanju imovine i obeštećenju prihvatljiv je za Savez vojvođanskih Mađara, pošto je Vlada Srbije precizirala da pravo na restituciju nemaju strani državljani koji su bili pripadnici okupacionih snaga tokom Drugog svetskog rata", kaže poslanik te stranke Laslo Varga.

Šef poslsaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović najavio je da će ta stranka podržati predložena rešenja, ali je ukazao da je neophodno da zakon obuhvati imovinu svih žrtava holokausta.

Reagujući na predložena rešenja, šef poslaničke grupe DSS-a Miloš Aligrudić rekao je da Vlada donosi Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju ne da bi ispravila istorijsku nepravdu, već da bi ispunila zahteve Evropske unije.

Srpska radikalna stranka amandmanima će tražiti brisanje svih članova predloženog Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, jer smatra da taj zakon ne treba da postoji u pravnom sistemu Srbije. 

Poslanici SRS-a smatraju da zakon nikada ne sme da se usvoji, jer će, kako su naveli, doneti nepravdu.

Poslanik SNS-a Jorgovanka Tabaković rekla je da restitucija jeste obaveza koju država treba da obavi, ali da će predložena rešenja naneti štetu.

Poslanik Ujedinjenih regiona Srbije Nikola Novaković kaže da je usvajanje zakona o restituciji važan korak kojim će Srbija svojim građanima i Evopskoj uniji pokazati da je ozbiljna demokratska država.

Poslanik SPO-a Aleksandar Jugović izjavio je da Predlog zakona o restituciji može donekle da ispravi istorijske nepravde, kao i da je ta stranka uložila amandmane kako bi taj zakonski predlog bio usvojen u još boljem obliku.
Pogledaj vesti o: Restitucija,   Kandidatura Srbije

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.