Raspala se vladajuća koalicija u Pakistanu

Izvor: Blic, 25.Avg.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspala se vladajuća koalicija u Pakistanu

Pakistanska muslimanska liga-Navaz odlučila je danas da istupi iz vladajuće koalicije, zbog nepomirljivih razlika oko ponovnog postavljenja sudija koje je smenio bivši predsednik Pervez Mušaraf i pitanja njegovog naslednika.



"Sa velikim razočarenjem, bez tračka nade, moram da kažem, uz veliko žaljenje, da se Pakistanska muslimanska liga-Navaz povlači iz koalicije", saopštio je lider te partije i bivši premijer Pakistana Navaz Šarif.

Vladajuća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koalicija, formirana nakon poraza saveznika bivšeg predsednika Mušarafa na izborima 18. februara, delovala je prilično nesigurno posle Mušarafove ostavke prošle sedmice, naveo je Rojters. Šarifova partija u više navrata je najavljivala da će napustiti koaliciju ukoliko više 60 sudija koje je Mušaraf razrešio prošle godine, tokom vanrednog stanja, ne budu vraćene na dužnost, a prošle sedmice, najavio je ponedeljak kao krajnji rok.

Druga tačka sporenja bila je ko će biti sledeći predsednik Pakistana, pošto je PPP u subotu najavila da će njen kandidat biti udovac bivše premijerke Benazir Buto i njen politički naslednik Asif Ali Zardari. Šarif je rekao da se time krši raniji sporazum sa PPP o nezavisnom kandidatu ukoliko predsednik zadrži određena ovlašćenja, kao što je moć da raspusti parlament. Šarifova partija imenovala je kao svog kandidata za predsednika bivšeg vrhovnog sudiju Saiduzamana Sidikvija.

Poslanici u četiri pokrajinske skupštine i dva doma paralmenta biraće novog predsednika Pakistana 6. septembra.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raspad pakistanske koalicije

Izvor: BBC na srpskom, 25.Avg.2008

Pakistanska vladajuća koalicija, formirana pre pet meseci, raspala se pošto je iz nje istupila Muslimanska liga bivšeg premijera Navaza Šarifa.

Nastavak na BBC na srpskom...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.