RUSKA BANKA TUŽI JP MORGAN! Čeka se sudski postupak

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Nov.2023, 10:56

RUSKA BANKA TUŽI "JP MORGAN"! Čeka se sudski postupak

JP Morgan je jedna od najuticajnijih investicionih banaka u Rusiji

Ruska poljoprivredna banka podnela je pred sudom u Moskvi tužbu protiv američke investicione banke JP Morgan, pokazali su danas objavljeni sudski spisi.

Dokument ne sadrži informacije o osnovi tužbe, a zajmodavci nisu odgovorili na upit Rojtersa da komentarišu informaciju. Tužba je podnesena sudu 20. oktobra i čeka sudski postupak.

Ruska poljoprivredna banka, glavni finansijski >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << posrednik u izvozu ruske hrane i đubriva, uvrštena je na popis sankcionisanih kompanija u zapadnim zemljama i isključena je iz međunarodnog sistema SWIFT.

U julu se Rusija povukla iz sporazuma o sigurnom transportu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora uz obrazloženje da nije ispoštovan dogovor o stvaranju uslova za izvoz ruskih žitarica i đubriva.

Ujedinjene nacije pokušale su spasiti sporazum aranžmanom sa JP Morganom o uspostavi posebnog platnog kanala s Ruskom poljoprivrednom bankom, ali on je u avgustu propao, navodi Reuters.

Ruska podružnica JP Morgana zauzima istovremeno prvo mesto na lestvici stranih investicionih banaka u Rusiji po vrednosti imovine, od 203 milijarde rubalja (2.3 milijarde dolara), citira novinska agencija TASS izveštaj lista Kommersant, bazirano na poslovnim izveštajima banke.

To znači da je povećala aktivu od marta prošle godine za 48 odsto, prema ruskim računovodstvenim standardima, piše Kommersant, dodajući da su druge inozemne investicijske banke uglavnom smanjile aktivu u Rusiji.

Pasiva joj je na kraju septembra iznosila 180.3 milijarde rubalja (dvije milijarde dolara) i bila je gotovo 12 puta veća nego na početku prošle godine, navodi Kommersant.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.