Izvor: B92, 12.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RAZRESEN NACELNIK GENERALSTABA MAKEDONSKE ARMIJE

U Skoplju je u utorak general-pukovnik Jovan Andrevski razresen sa duznosti nacelnika generalstaba Armije Makedonije, javlja dopisnik Radija B92, Safet Biševac. Ukazom predsednika republike i vrhovnog komandanta Borisa Trajkovskog na ovu duznost imenovan je general pukovnik Pande Petkovski dosadasnji zamenik generala Andrevskog. Ova promena u vrhu Makedonske armije, kako je saopstio kabinet Trajkovskog izvrsena je nakon sto je general Andrevski podneo neopozivu ostavku na funkciju nacelnika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Generalstaba iz, kako se navodi, moralnih razloga i saucesca zbog izgubljenih zivota pripadnika Makedonske armije. Ostavka Andrevskog dolazi 20 dana nakon sto je u makedonskoj javnosti privatna A1 TV iz Skoplja objavila da iz vrha Makeodonske armije cure informacije o planovima za akcije protiv ekstremista na terenu. General Andrevski je tada prozvan da te informacije prenosi penzionisanom americkom generalu Ricardu Grifitsu koji ima bliske odnose sa komandantom nekadasnje UCK - i sadasnjim komandantom Kosovskog zastitnog korpusa - generalom Agimom Cekuom. General Grifits je kao predstavnik americke firme "MPRI" je po preporuci Pentagona, angazovan od strane vlade u procesu reformisanja Armije Makedonije po standardima NATO-a. Andrevski je odmah demantovao tu informaciju kao uostalom i americka ambasada u Skoplju i kabinet Trajkovskog.

Sa izuzetkom tetovskog kraja gde je u ponedeljak uvece i u utorak oko podne bilo sporadicne razmene vatre u ostalim kriznim regionima kumanovsko-lipkovskom i skopskom selu Aracinovo bilo je mirno. Makedonska vlada je u utorak prihvatila plan predsednika Trajkovskog za mirno resenje krize. Sustina plana Trajkovskog je jednostran prekid vatre i garancije makedonskog drzavnog vrha za negonjenje onih koji poloze oruzje. U planu od pet etapa - osim vojno politicke izolacije albanskih ekstremista, kljucna je treca u kojoj ce biti proglasen jednostran prekid vatre. Od tog dana "d" pripadnici tz.ONA dobice 48 sati da poloze oruzje. Iako jos nije definisano razoruzavanje ce najverovatnije sprovesti britanski vojnici iz snaga NATO -a. Plan Trajkovskog odlucno podrzavaju NATO, SAD i EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.