Pružena ruka pomirenja

Izvor: RTS, 08.Avg.2010, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pružena ruka pomirenja

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao Albance da prihvate pruženu ruku pomirenja i istakao da će Srbija nastaviti politiku mira, tolerancije i suživota na Kosovu i Metohiji.

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović pozvao je Albance, tokom posete povratničkim selima u opštini Istok, da prihvate pruženu ruku pomirenja.

Vladika lipljanski Teodosije rekao je da SPC ne prihvata da Kfor prepusti obezbeđivanje srpskih srednjevekovnih manastira >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i crkava kosovskoj policiji, istakavši da će, ako se to desi, monasi biti prinuđeni da se sami organizuju da bi se zaštitili.

Vladika Tedosije je, tokom posete Osojanu, rekao da monasi ne nameravaju da napuste srpske svetinje.

"Veća će budnost morati da bude, moraćemo da pravimo nove kapije, možda nove zidove. Ako bude nove opasnosti, moraćemo da se skupimo. Ne mogu sada da kažem kako će se stvari odvijati ubuduće, ali ostajemo u našim svetinjama i sa njima da preživljavamo", naglasio je vladika Teodosije.

"Srbija će nastaviti politiku mira, tolerancije i suživota na Kosovu i Metohiji. Sudbina nam je takva da nam je predodredila da živimo zajedno ili jedni pored drugih. Što pre to prihvatimo biće nam lakše", rekao je Bogdanović u selu Osojane kod Istoka gde je obeleženo devet godina od povratka Srba u to metohijsko selo.

U selu Žaču u toku je izgradnja 21 kuće za povratnike, koju finansiraju privremene kosovske institucije, a Vlada Srbije finansiraće izgradnju još pet kuća.

Bogdanović je pohvalio kosovske institucije za smirivanje tenzija u tom selu, koja je nastala nakon povratka Srba, kada ih je grupa Albanaca više puta kamenovala i pucala na šatore u kojima su bili smešteni, tako da je problem dospeo u Savet bezbednosti UN.

U Gornjem Dragoljevcu povratnici su rekli da nemaju problem sa komšijama Albancima, ali da su nezadovoljni tempom obnove kuća koju radi kosovsko ministarstvo za povaratak i zajednice.

Bogdanović je obećao povratnicima u Dragoljevcu jednokratnu pomoć od 20.000 dinara po domaćinstvu i pomoć za jesenju setvu, seme i đubrivo.

Monistar je rekao da će do kraja meseca Vlada Srbije doneti odluku o izdvajanju 10 miliona dinara za razvoj poljoprivrede u povrataničkim selima opštine Istok.

"Imamo nameru da zbrinemo 15 do 20 porodica povratnika, tako što ćemo pokrenuti proizvodnju jagoda. Analizirali smo šta možemo da uradimo i odlučili smo se za sadnju jagoda, koje se mogu prodati i na Kosovu i šire", rekao je Bogdanović.

Kfor uneo uznemirenost 

Ministar za Kosovo i Metohiju je istakao da je najava Kfora da čuvanje pravoslavnih manastira prepusti kosovskoj policiji izazvala uznemirenost među Srbima na Kosovu.

"Još uvek se nisu stekli uslovi za tako nešto, u stalnom smo kontaktu sa Srpskom pravoslavnom crkvom i zajedno radimo. Insistiraćemo da manastiri i crkve koji su u okruženju albanske zajednice i dalje obezbeđuje Kfor", naveo je Bogdanović i ponovio da je odluka Kfora jednostrana.

Ministar za Kosovo i Metohiju je istakao da su jednostrane odluke neodržive, kao što je, kako je naveo, odluka kosovskih vlasti da proglase nezavisnost.

"Neodrživo je rešenje u kojem su Albanci dobili sve, a Srbi izgubili sve. To vam je kao u porodici kada jedno dete odstranite, a drugo favorizujete. I tu nastaje problem. Zato insistiramo na dijalogu i pregovorima i na kompromisu", naglasio je Bogdanović.

U 13 sela istočke opštine vratilo se 1.700 Srba. U poseti povratnicima u Osojanu, Žaču i Gornjem Dragoljevcu, bio je i državni sekretar u ministarstvu Oliver Ivanović.

Ivanović je najavio je da će Beograd ove jeseni početi izgradnju obdaništa u Osojanu, a da je za školsku 2011/2012 godinu u planu izgradnja doma za učenika Srednje poljoprivredne škole u kome bi živeli srpski đaci iz opština Klina, Istok i Peć, a i šire.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.