Protest stanara u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: RTS, 14.Avg.2009, 23:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest stanara u Kosovskoj Mitrovici

Nezadovoljni što lokalna samouprava nije ništa uradila za njihovo zbrinjavanje, stanari urušene zgrade "Sindikat" blokirali zgradu Opštine u severnom delu Kosovske Mitrovice. Protest je završen dogovorom da se razgovara sa predstavnicima Ministarstva za KiM.

Stanari zgrade "Sindikata" u severnom delu Kosovske Mitrovice blokirali su danas ulaz u zgradu Opštine jer ni posle šest meseci nakon urušavanja objekta nije rešen problem njihovog smeštaja.

Ulaz u zgradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Opštine blokiran je u trenutku kada je u nju želeo da uđe predsednik Nenad Topličević, pa je opštinsko obezbeđenje odgurnulo nekoliko ljudi sa ulaznih vrata.

Teži incident sprečili su pripadnici kosovske policije koji su obezbeđivali skup, a Topličević je zastao da razgovara sa okupljenima.

Prema njegovim rečima, lokalna samouprava je preuzela niz aktivnosti kako bi pomogla stanarima i spremna je da ispuni sve obaveze prema njima.

Predsednik Opštine je potom u kancelariji primio tročlanu delegaciju demonstranata koji su nakon tog razgovora odlučili da prekinu proteste do sastanka sa predstavnicima Ministarstva za Kosovo i Metohiju.

"Mi tražimo da nam se omogući pravo na život, a to nemamo jer smo izgubili sve i prepušteni smo sami sebi. S obzirom da lokalna samouprava do sada ništa nije rešila, zatražili smo sastanak sa ministrom i državnim sekretarom Ministarstva za Kosovo i Metohiju kako bi dobili uveravanja kada će početi izgradnja zgrade za nas", rekao je predsednik Skupštine stanara Tomislav Vučković.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da Ministarstvo do sada nije dobilo službeni zahtev da se uključi u rešavanje problema stanara urušene zgrade "Sindikata".

"Taj problem inače mora da reši lokalna samouprava, a ona se Ministarstvu može obratiti za finansijsku pomoć. Neprihvatljivo je da, posle skoro šest meseci, nisu uradili nijednu jedinu radnju po pitanju rušenja zgrade", rekao je Ivanović agenciji Beta.

"Šest meseci je predug period za tako nešto, jer zgrada može da se sruši za sedam dana, a tek kad se ona sruši i očisti teren može početi gradnja nove", naveo je državni sekretar.

Prema njegovim rečima, administracija UNMIK odvojila je određena sredstva za izgradnju nove zgrade, a pomoć u odnošenju šuta ponudio je i KFOR.

"Ta pomoć je ogromna, ali ni ona nije realizovana, jer rušenje zgrade još nije počelo", rekao je Ivanović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest stanara urušene zgrade u severnoj Mitrovici

Izvor: NaDlanu.com, 14.Avg.2009

KOSOVSKA MITROVICA, 14. avgusta 2009. (Beta) - Stanari zgrade "Sindikata" u severnom delu Kosovske Mitrovice blokirali su u petak ulaz u zgradu opštine jer ni šest meseci nakon urušavanja objekta nije rešen problem njihovog smeštaja. Stanari zgrade koja se urušila blokirali su ulaz u zgradu u...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.