Protest Jedan od pet miliona

Izvor: RTS, 29.Dec.2018, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Jedan od pet miliona"

Četvrti put održan je protest građana "Jedan od pet miliona", inicijalno organizovan zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. Nakon okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta u 18 sati, građani su održali protestnu šetnju ulicama Beograda.
Na protestu nije bilo stranačkih obeležja, a okupljeni su nosili transparente na kojima je, između ostalih, pisalo – "#1 od 5 miliona", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Hoćemo reformu i kontrolu PIO fonda", "Pljačka penzionera nije reforma".

Okupljenima se na Platou obratio glumac Branislav Trifunović, koji je poručio da, kada neko učesnike protesta pite ko organizuje skup, treba da kažu "da ih organizuje (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić".
"Da nije njega, ne bi nas bilo ovoliko, ne bismo znali protiv čega se borimo. Hvala, Vučiću, što si ubrzao svoj odlazak", poručio je Trifunović, koji je zatražio smenu ministra policije Nebojše Stefanovića zbog toga što, kako kaže, omalovažava svoj narod i broji učesnike protesta umesto da "broji ubistva po gradu".

"I dalje tražimo pet minuta na onom javnom servisu, koji svi plaćamo. I dalje tražimo da predstavnici opozicije, kakva god da je, imaju svoj prostor. I dalje tražimo da se nađe ko je ubio Olivera Ivanovića", rekao je Branislav Trifunović.
Uputio je podršku ocu nastradalog Davida Dragičevića, Davoru Dragičeviću, koji se mesecima u Banjaluci bori za pravdu.
"Beograd je uz njega, za pravdu, sreću, radost, istinu, za sve nas. Pravda za Davida", poručio je Trifunović.
Zatim se obratio novinar Srđan Škoro, koji je rekao da je "ovde bilo raznih vlasti, ali da ovakvih lažova i lopova nikad nije bilo".

"To ne samo da ne pamti Srbija, to svet ne pamti. Nekada su zarđalim kašikama crtali granice ovih naroda, iza njih su ostala groblja, zločini, pustoš. Sada hoće i Srbiju da isprazne, jer tamo gde su branili Srbe, tamo Srba više nema – ni u Krajini, ni u Bosni, ni u Crnoj Gori. Neće ih biti uskoro ni na Kosovu, ni u Srbiji. To ne smemo da dozvolimo", istakao je Škoro.
Okupljenima se obratio i Desimir Stojanov iz sela Rakita, čiji se meštani bore protiv izgradnje mini-hidroelektrane.
"Pisao sam, molio, kumio da nam ne diraju samo jednu jedinu reku, u koju hoće da stave pet kilometara cevi. A onda na nama treniraju mišiće, odavde iz vašeg komšiluka je i investitor koji nam zagorčava život. Molio sam ga da nam to ne uzima", istakao je Stojanov. 

"Mi tražimo samo mir i reku. Ne tražimo ništa drugo. Da nam se ne uzima, imamo li pravo na to?", poručio je predsednik MZ Rakita.
Građani su zatim krenuli u protestnu šetnju ulicama Beograda. Preko Makedonske i Svetogorske ulice, stigli su u Takovsku, gde su se nakratko zaustavili ispred zgrade Radio-televizije Srbije i pustili špicu Dnevnika. 
Ispred zgrade javnog servisa u vreme protesta nalazio se predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Sima Spasić, koji je ranije danas kod zgrade RTS-a postavio transparente "Dosovski režim potpisao smrtnu presudu kidnapovanim Srbima 2001. i 2002. godine oslobađanjem 2.108 albanskih zločinaca" i "Olivera Ivanovića ubili su vaši sponzori – Haradinaj, Veselji, Ljimaj..."  
Kolona je zatim nastavila dalje preko ulica Kneza Miloša i Kralja Milana, gde su glasno negodovali ispred zgrade Studija B. Građani su zviždali i uzvikivali "Javi se, Barbara".
U vreme prolaska kolone pored Beograđanke, u tu zgradu ulazio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je večeras gostovao na TV Studio B. 
Oni su zatim nastavili do trga Slavija, gde je protestna šetnja završena porukom "Narode Srbije, vidimo se 5. januara na istom mestu".

Protestu su prisustvovali i članovi Sindikata vojnih penzionera, koji su se nalazili na čelu kolone.
U dva navrata su se pojavila kola Hitne pomoći, koja su učesnici protesta propustili.
Protest je u Beogradu održan po četvrti put, a inicijalno je počeo pod nazivom "Stop krvavim košuljama" zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića. 
Učesnici protesta ranije su uputili tri zahteva Vladi i predsedniku – da se otkriju nalogodavci ubistva Olivera Ivanovića, ko je pokušao da ubije Borka Stefanovića i da javnost sazna ko je pokušao da ubije novinara Milana Jovanovića.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.