Proterajmo sve Srbe iz Srebrenice!

Izvor: Vesti-online.com, 13.Avg.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Proterajmo sve Srbe iz Srebrenice!"

U Srebrenici su tokom proteklog vikenda osvanuli leci sa porukom kojom se podstiče mržnja prema građanima srpske nacionalnosti, a sporni letak je, navodno, potpisala građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu".

 Leci s pozivom na proterivanje Srba u Srebrenici  

Poruka u letku glasi: "Glasajmo za Srebrenicu. U ime Alaha, milostivog, samilosnog! Neka se kazni svaki Srbin zbog genocida u Srebrenici, neka osveta bude pravda za Srbe, neka prva bračna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << noć bude naš zavet, nek` s svi Srbi proteraju iz Srebrenice, Srebrenica je bila i biće Bošnjačka!"

 

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" ogradila se od objavljivanja poruka ovakve sadržine, najoštrije osuđujući sadržaj i autore ovog teksta.

 

"Smatramo da su autori ovog i ranijeg letka koji se pojavio u Skelanima i koji poziva na linč naših sugrađana isti i da neodgovorno prizivaju krv i to na mestu u kojem je pre 17 godina počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne",

navodi se u saopštenju ove građanske inicijative.

 

Inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" pozvala je MUP RS da pokrene istragu o ovom slučaju i pronađe odgovorne za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje.

 

Pojavljivanje spornih letaka osudili su predstavnici srpskih političkih stranaka u Srebrenici kao i zamenik načelnika ove opštine Ćamil Duraković koji je izjavio da je "ogorčen ovakvim porukama, ali da je siguran da to nisu učinili Bošnjaci".

 

Policija Republike Srpske (RS) sprovodi istragu u vezi sa pojavljivanjem letaka u Srebrenici kojima se poziva na nacionalnu i versku mržnju i netrpeljivost, saopšteno je iz Centra javne bezbednosti Bijeljina.

 

Istovremeno, građanska inicijativa "Glasaćemo za Srebrenicu" najavila je da će danas Okružnom tužilaštvu u Bijeljini podneti krivičnu prijavu protiv N.N. autora i distributera spornog letka.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.