Prostorije za proslave, pomene i glasanja

Izvor: RTS, 07.Mar.2014, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prostorije za proslave, pomene i glasanja

Na izborima 16. marta birači će moći da glasaju na 705 iznajmljenih glasačkih mesta. To su najčešće privatne kuće, prodavnice, kafići i slični objekti. Iznajmljivanje objekata za glasanje državu će koštati ukupno 3,5 miliona dinara. RIK traži objašnjenje zašto se tako veliki broj biračkih mesta iznajmljuje.

Građani Srbije 16. marta moći će da glasaju na 8.262 biračka mesta. Osim škola, vrtića i drugih opštinskih zgrada, 705 privatnih kuća, prodavnica, kafića, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i sličnih objekata na dan izbora biće pretvoreno u biračka mesta.

U opštinama tvrde da kvadrate iznajmljuju samo ako nemaju na raspolaganju odgovarajuće javne objekte, kako je zakonom i predviđeno. Republička izborna komisja, međutim, traži objašnjenje.

Na izborima 2012. godine Novosađani su, između ostalog, glasali u restoranu za daće i pomene na gradskom groblju. I na ovim izborima, biračke kutije stavljaće se na kafanske i kuhinjske stolove, u kuglane i prodavnice.

U Novom Pazaru od 93 biračka mesta, 28 se iznajmljuje i plaća privatnicima. Jedno od njih nalazi se u kući Miodraga Simovića.

"Ova je prostorija samo za slave i za glasanje. Za drugo je ne koristimo. Cena koju je propisao RIK je 5.000 dinara po biračkom mestu", kaže Miodrag Simović.

Zamenik načelnika opštine Novi Pazar Denis Rastoder kaže da je reč pretežno o biračkim mestima u seoskim područjima koja su udaljena od grada.

Kvadrati će se plaćati čak i u beogradskim opštinama, pa će Novi Beograd, Zvezdara i Barajevo imati po šest takvih lokacija. Rekorder je Kanjiža, u kojoj se od ukupno 38 mesta iznajmljuje 23. U Leskovcu 33.

"Razlog je jednostavan, jer Leskovac ima 144 naseljena mesta, pa je nemoguće da grad ima u svim mestima objekat u svom vlasništvu koji je adekvatan za održavanje izbora", objašnjava načelnik Uprave za opšte poslove Leskovca Slobodan Milošević.

Iznajmljivanje 705 privatnih objekata koji će poslužiti kao birališta, državu će ukupno koštati oko 3,5 miliona dinara, plaća se 5.000 dinara po mestu.

Republička izborna komisija zatražila je nedavno od načelnika opština objašnjenje zašto se tako veliki broj birališta iznajmljuje ali, kako nam je rečeno u RIK-u, odgovor od opština još nisu dobili.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.