Proslava Svetog Save

Izvor: RTS, 27.Jan.2013, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proslava Svetog Save

Škole, porodice i Srpska pravoslavna crkva obeležavaju Svetog Savu, dan duhovnosti i školstva. Patrijarh Irinej održao je besedu na pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu u Beogradu o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

Srpska pravoslavna crkva, škole i porodice obeležavaju Svetog Savu, dan duhovnosti i školstva. O prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, piscu i diplomati, njegova svetost patrijarh Irinej održao je besedu na pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Beogradu. Sveti Sava je pored Svetog Nikole i arhanđela Mihaila, najpopularniji svetac i kod bugarskih pravoslavaca.

Na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu prilikom svečanog obeležavanja dana Svetog Save i uručivanja diploma studentima, patrijarh Irinej podsetio je na život i put vere prvog srpskog prosvetitelja, na njegov dobar odnos sa drugim konfesijama i značaj za današnju srpsku pismenost i kulturu.

"Sve što imamo, sve čime se ponosimo i dičimo, sve ono sa čime danas izlazimo pred kulturnim svetom Evrope i sveta uopšte, ima svoj početak na onim temeljima koje je postavio sveti Sava", poručio je Irinej.

Prethodno, u hramu Svetog arhangela Gavrila, vladika hvostanski Atanasije Rakita sa sveštenstvom služio je svečanu svetosavsku liturgiju. Liturgiji su prisustvovali oficiri, kadeti i učenici Vojne akademije i Vojne gimnazije.

"U Vojnoj akademiji evo već peta godina imamo sporazum o saradnji između Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije i Vojne akademije. Našim kadetima, učenicima koji su za to zainteresovani i koji to žele da izraze tu svoju volju i želju damo pored akademskog i vojnog i jedan oblik duhovnog obrazovanja", rekao je potpukovnik Svetozar Vasileski.

Na Pravnom fakultetu u Beogradu, u okviru Svetosavskih dana, održano je takmičenje u besedništvu. Dodeljene su diplome i nagrade najboljima u generaciji.

Najbolji student druge godine prava Milan Đokić koji je dobio nagradu, rekao je da svakome ko je iz Srbije ova nagrada mnogo znači.

U selu Miščići kraj Novog Pazara, gde je na dvoru Stefana Nemanje rođen Rastko Nemanjić, postavljen je kamen temeljac hrama koji će biti posvećen Svetom Savi.

"Zna se da je on do neke 15 godine proživeo mladost u tom selu Miščiću koje se pominje, a zna se da je njemu otac još sa 15 godina dao na upravljanje Zahumlje, misleći i gajeći nadu da će on to raditi i da ima i neke političke pretenzije", objasnila je Svetlana Čeković iz muzeja "Ras".

Savindan kao školska, ali i porodična slava proslavljen je i na Kosovu i Metohiji, ali i u Makedoniji gde je sa srpskom zajednicom bio ministar pravde Nikola Selaković. Prema podacima Ministarstva prosvete, 70 odsto škola u Srbiji obeležilo je slavu u petak dok su ostale danas slavile dan Svetog Save.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.