Problemi oko proslave male mature

Izvor: B92, 18.Maj.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Problemi oko proslave male mature

Beograd -- Već danima traju konsultacije s roditeljima po školama u Srbiji posle odluke ministarstva prosvete da se proslave male mature moraju organizovati u školama.

Direktori škola se žale da je odluka ministarstva došla kasno i da se sada suočavaju sa ozbiljnim problemima u organizaciji proslave male mature.

Najvažnija tema u većini osnovnih škola nisu završni ispiti, već kako da se osmacima organizuje proslava male mature poštujući uputstvo Ministarstva prosvete. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zbog toga se skoro svakodnevno organizuju roditeljski sastanci, sednice Saveta roditelja i nastavničkog veća.

"Deca su sada u situaciji da razmišljaju i pored svih svojih obaveza i zadataka u vezi sa maturskim ispitom, zaključivanjem ocena, i sve ostalo, mislim da je to možda malo ranije trebalo da se krene sa ovakvom informacijom", kaže Žarko Mušicki, direktor OŠ "Žarko Zrenjanin" iz Novog Sada.

Neke škole već su uplatile proslavu u restoranima, a u najveću salu škole "Branko Miljković" u Nišu stane tek polovina osmaka.

"Mi smo sklopili ugovor sa jednim restoranom pre mesec i po dana, koji je od škole na nekih 500 metara i nikada nismo imali probleme ni posle ni za vreme te drugarske večeri. Mi nemamo mogućnosti da to organizujemo i nemamo mogućnosti da distribuiramo hranu, pogotovo deci. Šta to treba da bude samo kao žurka, ja ne znam", kaže Miroslav Stanić, direktor OŠ "Branko Miljković" iz Niša.

Osnovna škola "Radoje Domanović" u Beogradu jedna je od retkih škola koja ima posebnu salu za proslave. Međutim, kako kaže direktorka - uputstvo ministarstva nije detaljno.

"To je sve moglo da bude mnogo ranije, pa bismo sa detaljnijim uputstvima šta se konkretno od škole očekuje, u kojoj meri bi trebalo da bude ta proslava, da li one uobičajene igranke koje se priređuju i u toku školske godine. S druge strane, očekivanja dece su veća nego što je uobičajena igranka kakve oni imaju", kaže Miroslava Rutešić, direktorka OŠ "Radoje Domanović".

Ministarstvo prosvete na ove primedbe odgovara da je uputstvo obavezujuće i da za cilj, pre svega ima bezbednost učenika i manji trošak za roditelje.

"Učeniku osmog razreda nije mesto u kafani, on još uvek nije dobio neku diplomu, i to jeste prva stepenica u njegovom obrazovanju, koju treba obeležiti i proslaviti, ali naravno u školi, sa svojim drugovima, nastavnicima i sa svojim roditeljima", kaže Želimir Popov, pomoćnik ministra prosvete.

U nekim školama roditelji su se sami organizovali, pa će deci ipak upriličiti proslavu u svojoj režiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Osmake više brine proslava nego ispiti

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Maj.2012

Najvažnija tema u većini osnovnih škola nisu završni ispiti, već kako da se osmacima organizuje proslava male mature poštujući uputstvo Ministarstva prosvete da se to može učiniti samo u okviru škole, u skladu sa uzrastom dece.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.