Prinčevi iz bajki su postali ženskasti

Izvor: Blic, 04.Apr.2011, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prinčevi iz bajki su postali ženskasti

Dok su princeze iz Diznijevih filmova danas jače nego nekada, muški likovi su ženstveniji. Ipak, i pored ove činjenice, u bajkama i dalje ima mnogo stereotipa koji se odnose na polove.

Još mnogo toga je potrebno da bi deca u Diznijevim likovima pronašla idole oslobođene polnih stereotipa, pokazalo je istraživanje.

- Mnogi roditelji misle da su Diznijevi filmovi kvalitetna porodična zabava i na neki način oni to jesu, ali kada pažljivije analizirate neke od >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << starih likova princeza, pronaćićete stereotipe u ponašanju oba pola- rekla je psiholog Don Ingland sa kalifornijskog univerziteta Santa Cruz.

Autorka knjige "Pepeljuga je pojela moju ćerku” Pegi Orenstejn savetuje roditeljima da pažljivo analiziraju prikrivene poruke koje stižu kroz roze boju i marketing o princezama.

- Kada je moja ćerka imala četiri godine gledale smo "Mulan 2” i ona je pitala zašto Mulan mora da bude jaka i nežna, a Šang treba da bude samo jak. Milsim da nam je i dalje neprijatno kada se sretnemo sa jakim ženskim likovima - rekla je Pegi.

Poruke o polovima poput ženske želje da bude lepa i fokusiranja na fizički izgled, a ne na ono iznutra su i dalje dominantni u Diznijevim filmovima, a pink princeze su i dalje veoma popularne.

To kako su mladići i devojke prikazani u medijima formira ideju o tome šta je normalno ponašanje za oba pola.

- Moja namera nije da pokažem kako su svi Diznijevi crtaći sa princezama loši i da imaju negativan uticaj na našu decu, ali je važno obratiti pažnju na to kakve poruke klinci dobijaju- rekla je Inglandova za "Live Science”.

Ona je sa svojim timom analizirala glavne likove u svim Diznijevim filmovima sa princezama i tražili su znakove tradicionalnih muško-ženskih uloga. Na primer, muškarci su fizički jaki i sportski tipovi, dok su devojke izuzetno emotivne, pa često imaju izlive emocija (briznu u plač).

Filmove su podelili u tri grupe- u prvoj su oni pravljeni pre 1960. godine (Snežana i sedam patuljaka, Pepeljuga, Uspavana lepotica). Mala sirena, Lepotica i zver, Aladin, Pokahontas i Mulan su u drugoj grupi jer su snimljeni 90-ih godina prošlog veka. I tokom skorašnjeg perioda je "Princeza i žaba”.

Kao što se i očekivalo, u najstarijim crtaćima ženske osobine su potpuni stereotip. Nešto mlađi likovi kao što su Mulan i Pokahontas dobijaju i poneku mušku osobinu. Prinčevi su u novijim ostvarenjima počeli da ispoljavaju svoju žensku stranu. Oni su izgubili na mačo slici, a postali su osećajniji. Primeri za to su Aldin i Edrik iz "Princeze i žabe".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.