Prijava protiv ministra, burna konferencija

Izvor: B92, 11.Jan.2016, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijava protiv ministra, burna konferencija

NUNS će podneti prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovićam, izjavio je predsednik NUNS Vukašin Obradović.

Prijava će biti podneta protiv Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku, odnosno kako je prvi čovek policije istog dana saznao za razgovor jednog policijskog službenika i predsednika NUNS-a.

Na konferenciji za medije se umalo dogodio incident >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je Dragan Vučićević iz lista Informer insistirao na diskreditovanju podnosioca krivične prijave.

Stefanović je u petak, gostujući na Radio televiziji Srbije izneo informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića.

"Predsednik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i to kaže kao jednu skandaloznu stvar", naveo je Stefanović i dodao da ne postoje indicije, niti dokazi da se tako nešto dogodilo, ali da će institucije, pre svega tužilaštvo raditi svoj posao i u ovom slučaju.

"Zabrinuti smo zbog ovoga i tražićemo da nadležni organi ispitaju optužbe da se novinari prate bez zakonskog osnova", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

Šta to novinari znaju, što policija ne može da sazna? To pitanje je indirektno gostujući na javnom medijskom servisu otvorio lično prvi čovek policije.

Sve je počelo kada je u decembru 2014. godine jedan policajac na svom štampaču pronašao podatke o tajnom, nezakonitom, praćenju jedne novinarke. Krivičnu prijavu protiv ministra Stefanovića podneo je uoči ove Nove godine, a epilog je nastupio u prošli petak.

Taj policajac je razgovarao sa predsednikom NUNS-a Vukašinom Obradovićem, a ministar je samo nekoliko sati kasnije o tome pričao na televiziji.

"Sačekali bi rezultate rada nadležnih organa, da ministar nije u Dnevniku izneo, za mene, uznemiravajuće podatke. Podneću prijavu sa namerom da objasni kako je došao do saznanja koje je izneo na RTS", rekao je Obradović.

U NUNS-u kažu da ne žele da se bave detaljima praćenja novinarke koji se nalaze u krivičnoj prijavi protiv ministra i visoke funkcionerke MUP-a. Istragu prepuštaju Tužilaštvu za organizovani kriminal i kažu da su zabrinuti da novinare u Srbiji i dalje prate i prisluškuju.

"Za nas je bitno da imamo neosporne dokaze, odnosno to da je ministar policije priznao da je znao sa kim se sreće predsednik NUNS Vukašin Obradović i to je ono što je bitno", poručuju iz NUNS i kažu da bi "više voleli da se ovo ne dešava, nego da su u pravu".

Konferencija za medije je u pojedinim trenucima bila na ivici incidenta. Glavni i odgovorni urednik lista Informer Dragan Vučićević je malo objašnjavaći svim prisutnima da se, kako je rekao, radi o fabrikovanoj aferi, a malo postavljajući pitanja i prepirući se sa kolegama, uporno insistirao na diskreditovanju i novinarke koja se spominje u prijavi i policajca koji je prijavu podneo.

"Protiv njega postoji krivična prijava podneta zbog lažnog prijavljivanja kolega", rekao je Vučićević i upitao da li koleginica "ima bar jednu ekskluzivu ili na

U ministarstvu unutrašnjih poslova nam je rečeno da će reagovati na izjave članova NUNS-a. Inače, prema tvrdnjama tog udruženja, novinarka S. V. nije ni znala da je praćena.

Obradović je rekao i da nije želeo da otkrije identitet novinarke koja je navodno praćena i radnika MUP-a koji je podneo prijavu jer, kako je rekao, želi da skrene pažnju javnosti sa pojedinaca na pojavu.

Inače, proteklih dana je objavljeno da je protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i sekretarke Uprave kriminalističke policije Dijane Hrkalović podneta krivična prijava 30. decembra zbog navodne "zloupotrebe službenog položaja i trgovine uticajem".

MUP je odbacio sve navode iz optužnice.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.