Izvor: B92, 20.Feb.2024, 12:48

"Preti eksplozija smrtnosti dece"

Više od 90 odsto dece mlađe od pet godina u Pojasu Gaze svakodnevno se prehranjuje sa dve ili manje vrsta namirnica, što se smatra teškim siromaštvom.

To je navedeno u izveštaju Globalnog klastera za ishranu, partnerske organizacije za pružanje pomoći iz fondova agencije UN za decu (UNICEF), preneli su danas američki mediji.

Sličan procenat dece je oboleo od zaraznih bolesti pri čemu, u poslednje dve nedelje 70 odsto dece pati od dijareje, prenosi AP. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Više od 80 odsto domaćinstava u Gazi nema čistu vodu bezbednu za piće, a prosečno domaćinstvo ima na raspolaganju samo jedan litar vode po osobi dnevno, navodi se u izveštaju.

U gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze, u koji stiže većina humanitarne pomoći, stopa akutne pothranjenosti je 5 odsto u poređenju sa 15 odsto u severnom delu ove palestinske enklave koju je izraelska vojska izolovala i koja je mesecima uglavnom odsečena od humanitarne pomoći.

U izveštaju Globalnog klastera za ishranu se navodi da je pre rata stopa pothranjenosti širom Gaze bila manja od 1 odsto.

"Pojasu Gaze preti eksplozija smrtnosti dece koja se može sprečiti, ali ukoliko se ipak dogodi, to bi pogoršalo ionako nepodnošljiv nivo smrtnosti među decom u ovoj palestinskoj enklavi", upozorio je zvaničnik UNICEF-a Ted Čajban.

U izveštaju Ujedinjenih nacija iz decembra 2023. godine obelodanjeno je da je celokupna populacija Gaze od oko 2,3 miliona Palestinaca u krizi sa hranom, a čak četvrtina stanovništva je suočena sa glađu.

Izrael tvrdi da ne ograničava dopremanje humanitarne pomoći, ali humanitarne organizacije kažu da je isporuka pomoći unutar Gaze ozbiljno otežana izraelskim akcijama zatvaranja puteva, tekućim borbama i narušavanjem reda i zakona, jer su u udarima izraelske vojske napadane i policijske snage koje kontroliše Hamas.

Izrael je ranije optužio agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) da je 12 zaposlenih u toj agenciji učestvovalo u napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, podsetila je američka agencija navodeći da izraelske vlasti za to nisu pružile dokaze.

To je navelo nekoliko donatora da zamrznu vitalna sredstva potrebna za rad UNRWA, iako su neki radnici otpušteni i pokrenuta je nezavisna istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.