Izvor: Nezavisne Novine, 13.Sep.2017, 16:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Slavko Goldštajn

Publicista i istoričar Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 89. godini života, javlja "Jutarnji list".

Goldštajn je autor i urednik mnogobrojnih knjiga i jedan od najistaknutijih hrvatskih intelektualaca.

Goldštajn je bio predsjednik Savjeta Spomen-područja Jasenovac. Objavio je niz knjiga o novijoj hrvatskoj istoriji i zalagao se za to da se ne manipuliše brojevima žrtava i izrazi saučešće svim žrtvama, bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Bio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << među onima koji su se žestoko protivili falsifikovanju istorije, ali i korišćenju fašističkih simbola u modernoj Hrvatskoj, među kojima je i ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Rođen je 1928. godine u jevrejskoj porodici Ive i Lee Goldštajn. Slavko Goldštajn rođen je kada se porodica na proputovanju našla u Sarajevu.

Detinjstvo je proveo u Karlovcu, a na početku rata ustaše su uhapsile njegovog oca, dok je sam uspio da pobegne u Bački Kovačevac.

Od 1942. godine Slavko Goldštajn sarađivao je s partizanskim jedinicama, a kraj rata dočekao je u činu poručnika. Mnogi iz njegove porodice stradali su i završili u koncentracionim logorima.

Poslije rata Goldštajn je jedno vrijeme živio u Izraelu, a u Zagrebu je studirao književnost i filozofiju. Radio je i kao novinar, pa u "Jadran filmu", a bio je jedan od osnivača "Vjesnika u srijedu" i urednik "Vjesnika".

Zajedno sa bratom pokrenuo je krajem osamdesetih inicijativu za osnivanje Hrvatske socijalno-liberalne stranke, prve hrvatske političke partije čiji je u početku bio i predsjednik.

Nakon njega stranku preuzima Dražen Budiša, a Goldštajn je bio predsjednik Jevrejske opštine Zagreb, a kasnije jevrejske zajednice Bet Izrael.

Jedno je vrijeme bio i savjetnik nekadašnjeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.