Preminuo Lukašenkov neprijatelj

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 15:49

Preminuo Lukašenkov neprijatelj

Bivši član Beloruske socijaldemokratske partije Ihar Lednik (64) preminuo je u beloruskom zatvoru, javlja danas Ansa.

Lednik je osuđen na tri godine zatvora zbog klevetanja predsednika te države Aleksandra Lukašenka.

"Ihar Lednik, bivši član Beloruske socijaldemokratske partije, aktivista i novinar, preminuo je u zatvoru u 64. godini", saopštila je ta stranka na Telegramu, a vest je potvrdila nevladina organizacija za ljudska prava "Vjasna".

On je uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u decembru 2022. godine i osuđen je na tri godine zatvora zbog klevetanja Lukašenka, nakon objave u novinama Socijaldemokratske partije.

Iz njegove stranke su istakli da se tokom služenja zatvorske kazne njegovo stanje "znatno pogoršalo" i on je bio podvrgnut operaciji zbog gastrointestinalnog problema, kao i da je patio od srčanog problema, ali nije naveden uzrok smrti.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska oglasila se na platformi "Iks" (Tviter) povodom smrti Lednika.

"Srce mi je slomljeno nakon smrti političkog zatvorenika Lednika, jednog od lidera Beloruske socijaldemokratske partije i neumornog borca za slobodu. Ova smrt je tragičan simbol brutalnosti režima Lukašenka. On mora odgovarati za svačiju smrt, za svakog palog heroja", poručila je Tihanovska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.