Preminula glumica Mira Furlan

Izvor: VOA, 22.Jan.2021, 09:50

Preminula glumica Mira Furlan

Istaknuta pozorišna i filmska glumica Mira Furlan umrla je u sredu u 66. godini, objavljeno je na njenom Tviter nalogu. Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. u Zagrebu, gde je diplomirala 1978. glumu na Akademiji dramske umetnosti, a iste godine postala je članica Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Ostvarila je brojne pozorišne, films i televizjske uloge za koje je višestruko nagrađivana. Igrala je u filmu Kiklop Antuna Vrdoljaka 1982. godine, a ubrzo postala jednom od vodećih glumica jugoslovenske i hrabstke glumačke scene, preneo je FoNet. Značajnije uloge ostvarila je u filmovima U raljama života Rajka Grlića 1984, Otac na službenom putu Emira Kusturice, 1985, Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića, 1985, i u televizojskim dramama i serijama Putovanje u Vučjak,, Tuđinac, 1990. Od kraja '80-ih pretežno je radila u Beogradu, a 1991. sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem, preselila se u SAD 1991. zbog krize i početka ratnih sukoba u Jugoslaviji. U Hrvatsku se vratila 2002. godine, kada je glumila glavnu ulogu u predstavi koju je režirao Rade Šerbedžija. Po povratku na prostore bivše Jugoslavije, Mira Furlan je glumila i u srpskim filmovima i serijama, a najviše se ističu uloge u filmu Turneja i TV seriji Vratiće se rode. Povremeno je pisala kolumnu za splitski magazin Feral tribjun. U Americi je ostvarila brojne uloge, između ostalog u pozorištu The Hudson Guild Theatre, a od 1996. i na televiziji, u TV filmu Moja Antonija, TV serija Vavilon 5. Bila je članica The Actors Studia.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Otišla je filmska diva koja je plenila inteligencijom"

Izvor: B92, 22.Jan.2021

Bivši direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović izjavio je danas, povodom smrti glumice Mire Furlan, da je otišla istinska diva jugoslovenske kinematografije, koje je podjednako plenila svojom inteligencijom i na filmu i u životu.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.