Pregled štampe (08. 10. 2009.)

Izvor: RTS, 08.Okt.2009, 03:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregled štampe (08. 10. 2009.)

Press: Jelena Maksimović: Zaraženi manijak mojoj drugarici polomio vilicu!, Politika: Holandija želi proširenje partnerstva sa Srbijom, Novosti: MMF neće prazne reči, Blic: Švercovao kokain preko humanitarne organizacije, piše beogradska dnevna štampa

Jelena Maksimović: Zaraženi manijak mojoj drugarici polomio vilicu!

Stanovnici Novog Beograda još žive u strahu od manijaka koji je mesecima silovao i premlaćivao devojke u blokovima pored Save! Jelena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Maksimović (23) iz Bloka 70A ispričala je za Press da je silovatelj, za koga se sumnja i da je zaražen sidom, napao njenu drugaricu, brutalno je pretukao i polomio joj vilicu!

Jelena kaže da je za manijaka koji s fantomkom na glavi presreće svoje žrtve po novobeogradskim blokovima čula od komšinice, ali da te priče u prvi mah nije shvatila ozbiljno!

- Nisam mnogo razmišljala o tome, mislila sam da su to samo priče, a ne proverene informacije. Nažalost, taj čovek je ubrzo napao baš moju drugaricu! Pokušao je da je siluje, odnosno da je natera da ga oralno zadovolji. Ona se branila i tukla s njim, pa joj je on polomio vilicu. Na sreću, uspela je da pobegne, ali to što je preživela je strašno. Sada se plašim i da nije zaražena - prepričava Jelena.

Naša sagovornica dodaje da je policija, posle hapšenja silovatelja, pozvala sve devojke koje su napadnute da ga identifikuju.

- Kada je manijak napao moju drugaricu, imao je na glavi kapuljaču i povez preko usta, pa mu je videla samo oči. Zbog toga nije mogla da sa sigurnošću kaže da je uhapšeni čovek zaista taj koji je nju napao. Ipak, koliko znam, većina devojaka je potvrdila da je uhapšen pravi silovatelj. Ipak, spokoj se nije vratio u ovaj kraj - priča Jelena.

Vest da manijak, koji je u junu uhapšen u Beogradu zbog silovanja više od 10 devojaka, verovatno ima sidu dodatno je uznemirila žitelje novobeogradskih blokova. Radnica u kiosku Ana Živković (24) kaže da je čula za „silovatelja iz blokova" i žali se da nije u redu što policija nije upozorila građane na takve stvari.

Holandija želi proširenje partnerstva sa Srbijom

Maksim Ferhagen, šef holandske diplomatije, trebalo bi da poseti Beograd u narednih nekoliko nedelja, ali tačan datum i dnevni red njegove zvanične posete još nisu utvrđeni, potvrdili su za „Politiku" u Ministarstvu spoljnih poslova Holandije. Uz obrazloženje da će se ministar naknadno oglasiti uoči posete Beogradu, u ministarstvu su nas uputili na njegovo zvanično saopštenje povodom nedavnog susreta sa Vukom Jeremićem u Njujorku uz napomenu da je ono „aktuelno".

Pomenuto saopštenje naslovljeno je: „Holandija i Srbija treba da razgovaraju o proširenju partnerstva", a u njemu je pored ostalog navedeno da „Holandija priznaje da je Srbija poboljšala saradnju sa Haškim tribunalom". Ferhagen je dodao da „želi da ohrabri Srbiju da nastavi saradnju" i da je „pozitivan signal zaslužen".

On je ipak ponovio da u dokumentima Evropske unije još nije zavedeno da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom navodeći da je to „preduslov za implementaciju i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju". Holandski šef diplomatije ocenio je zatim da je u interesu Srbije da što pre upotpuni saradnju sa Hagom, a „najbolji dokaz za to je hapšenje i predaja Ratka Mladića tribunalu".

U saopštenju je navedeno i da će Srbija i Holandija utvrditi polja „na kojima saradnja može biti proširena", kao i da će „kasnije ove godine o tome reći više detalja tokom posete Beogradu". „Holandija i Srbija su za razgovore o unapređenju trgovinskih odnosa, ukidanju viznog režima i za jačanje partnerstva u drugim oblastima. Holandija i Srbija nisu mogle unapred da se dogovore o dnevnom redu posete", navodi se u saopštenju koje se završava navođenjem podatka da je Holandija „četvrti najveći investitor u Srbiji i doprinela je reformama sa 50 miliona evra od kada je bivši predsednik Milošević izručen Haškom tribunalu".

MMF neće prazne reči

Srpskoj delegaciji je tokom zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke u Istanbulu, ponovljeno da nisu dovoljna obećanja i “da MMF želi da vidi konkretne cifre koje će obezbediti uštede u budžetu za 2008, kazao je Radovan Jelašic, guverner Narodne banke Srbije (NBS).

Guverner Jelašić je za "Večernje novosti" izjavio da postoji prostor za optimizam “pod uslovom da do kraja oktobra političari ostvare konsenzus, najpre unutar same Vlade, a zatim i sa sindikatima, kako bismo Misiju MMF dočekali sa konkretnim ciframa i obavezom da svi ministri pričaju i rade isto.

Iskustva MMF sa reformama u Srbiji nisu baš najbolja i, zato, mislim da u oktobru rizikujemo dodatno odlaganje ukoliko ne budemo spremni da predočimo konkretne mere. Naravno, svako novo odlaganje znači da će sutra terapija morati da bude još radikalnija, kazao je Jelašić.

Guverner NBS je istakao kako je bitno da budžetski deficit bude smanjen, jer se time automatski smanjuje i nivo novog zaduživanja, odnosno potreba za njim.

"Ovu godinu završićemo sa blizu 1,5 milijardi evra dodatnog duga i mislim da moraju biti preduzete sve mere za trajno smanjenje budžetskog deficita, koji neće više biti generator novog zaduživanja" ocenio je Jrelašić.

Švercovao kokain preko humanitarne organizacije

N. S. (29), osnivač nevladine organizacije „S vrha brda zaliva" čija je navodna delatnost humanitarni rad s decom sa posebnim potrebama, i njegov otac Ž. S. (56) uhapšeni su pre tri dana nakon što su na kućnu adresu u Beogradu primili paket iz Bolivije u kome je bilo 2.497,66 grama kokaina. Policija traga za M. M. (23) za koga se sumnja da je pravi naručilac droge vredne skoro sto hiljada evra.

U saopštenju MUP-a je navedeno da je osumnjičeni N. S. preko nevladine organizacije, čiji je osnivač, predsednik i ovlašćeno lice, organizovao transport kokaina iz Bolivije ka Srbiji. Droga, sakrivena u paketu, umotana u indigo papir, a zatim u gumiranu zaštitnu foliju, ekspres poštom je poslata na adresu te organizacije u Beograd.

Kako je organizacija prijavljena na kućnoj adresi N. S., paket je primio njegov otac Ž. S. kome su nakon toga pripadnici SBPOK-a stavili lisice. Posle toga uhapšen je i N. S. čije je ime kao primaoca bilo naznačeno na paketu. Policija je došla do saznanja da je kokain iz Bolivije naručio M. M., prijatelj N. S., a da je na adresu osnivača nevladine organizacije paket trebalo da bude isporučen. M. M. je u bekstvu, ali u policiji očekuju da će mu uskoro staviti lisice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.