Preduge porodične parnice

Izvor: RTS, 06.Mar.2014, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preduge porodične parnice

Porodični zakon nalaže da se kada je reč o roditeljskom pravu postupak bude hitan i da se sprovede u najviše dva ročišta. Dejan Šljukić iz Uba već četiri godine čeka da se reši njegova tužba za starateljstvo nad detetom, a suđenje je otkazivano čak osam puta.

Preduge parnice često su posledica ponašanja stranaka u postupku. Neretko, za odugovlačenje postupka odgovaran je sudija. Iako je propisano da suđenja za starateljstvo moraju da se obavljaju po hitnom postupku, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << to nije uvek tako. Pred Osnovnim sudom u Ubu o roditeljskom pravu odlučuje se već četiri godine.

Dejan Šljukić rastao se od supruge pre više od osam godina. Tada je starateljstvo nad detetom pripalo majci, što je, kaže, smatrao dobrom odlukom. Presudom iz 2006. imao je pravo da dete viđa dva puta mesečno, što mu je u početku bilo omogućeno.

"Neki put mi je davala dete, neki put ne. Jednostavno kaže ne možeš da vidiš dete i okrene se i ode. Okrenem se i ja i odem u policiju da prijavim", kaže Šljukić.

Pre četiri godine Šljukić je podneo tužbu kojom traži starateljstvo nad detetom, posle čega Apelacioni sud u Beogradu, 2012, ukida prvostepenu presudu donetu u korist majke i predmet vraća prvostepenom sudu sa samo jednim zahtevom - da se uporede izveštaji socijalnog radnika i komisije veštaka.

Od tada je suđenje otkazivano osam puta, a izveštaji još nisu upoređeni.

Advokat Danijela Mrđenović rekla je da obrazloženje za odlaganje ročišta je da ima sastanak u Valjevu, zatim da mora da ide u banju, vrlo često je odlagala suđenja, a da nije to ni obrzaložila.

"Nakon toga mi smo se odlučili da napišemo predstavku predsedniku suda, na koju nam je on dao obrzaloženje u kome se sudija izjasnila na našu predstavku, da je niko i ništa neće sprečiti da postupa u ovom suđenju. U decembru 2013, kada smo došli i kada nam je neposredno na ročištu rečeno da sudija ni tada neće doći na suđenje, jer se baš tog dana razbolela", kaže Mrđenovićeva.

Porodični zakon je jasan kada se predmet suđenja odnosi na dete ili roditeljsko pravo - postupak je hitan, pokreće se najkasnije 15 dana od podnošenja tužbe, a sprovodi se u najviše dva ročišta. Međutim, u međuvremenu je uspostavljena nova sudska mreža, pa je predmet dodeljen novom sudiji.

"Sudija koja je ranije postupala u navedenom predmetu, na svoj zahtev izuzeta je iz daljeg postupanja, predmet je nakon toga dodeljen u rad drugom sudiji, koja je zakazala raspravu za 7. mart ove godine, i mi očekujemo da će se tada taj predmet, koji inače dugo traje okončati", kaže Dušan Živković, v.d. predsednika Osnovnog suda u Ubu.

Ipak, novi sudija na ročištu, koje je danas održano, nije želeo da uporedi izveštaje, već je tražio da se urade novi. Termin novog suđenja nije određen.

U međuvremenu, advokati su disciplinskom tužiocu podneli prijavu protiv prethodnog sudije zbog sumnje da je radila protivzakonito, kršeći porodični zakon i zakon o parničnom postupku.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.