Izvor: Nezavisne Novine, 16.Nov.2016, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen supersonični mlaznjak

„Bejbi Bum“, putnički avion sa 40 sjedišta, čiji je prototip nedavno predstavio Ričard Branson, može da stigne od Londona do Njujorka za tri i po sata, brzinom od 2.335 kilometara na čas.

Ričard Branson je otkrio prototip supersoničnog putničkog aviona, za koga dizajneri tvrde da će moći da stigne iz Londona do Njujorka za samo tri i po sata – po „pristupačnoj“ cijeni povratne karte od 5.000 dolara.

„Bejbi Bum“, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << glasi nadimak supersoničnog protipa Iks-Be 1, izgleda kao minijaturni „konkord“, a prvi probni let očekuje se sljedeće godine u južnoj Kaliforniji.

Taj poduhvat je zajednički projekat između Bransonove firme „Virdžin galaktik“ (Virgin Galactic) i američke firme u Denveru „Bum tehnolodži“ (Boom Technology).

„Već duže vrijeme sam veoma strastven prema avio-inovacijama i razvoju brzih komercijalnih letova“, otkrio je milijarder, osnivač kompanije "Virgin Group".

Brzine od 2.335 kmč, taj putnički avion će biti 10 odsto brži od „konkorda“ i gotovo dva i po puta brži od sadašnjih aviona.

U unutrašnjosti se nalazi po samo jedan red sjedišta sa obje strane prolaza, sa ličnim prostorom za prtljag iznad glave.

Mlaznjak su stvorili vrhunski vazduhoplovni stručnjaci sa iskustvom u radu na „spejs iksu“, „boingu“ i u Nasi.

Penzionisani astronaut Mark Keli, blizanac američkog astronauta Skota Kelija, takođe je u timu savjetnika za taj projekat.

(NN/rts.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Novi supersonični avion: Od Londona do Njujorka za 3 sata

Izvor: B92, 16.Nov.2016

Ser Ričard Brenson, osnivač i direktor kompanije Virdžin , predstavio je prototip nove supersonične letelice zahvaljujući kojoj bi putnici mogli da stižu od Londona do Njujorka za samo 3 sata i 15 minuta.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.