Predizborne dileme u Crnoj Gori

Izvor: RTS, 14.Feb.2013, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predizborne dileme u Crnoj Gori

Glavno pitanje uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori nije da li će ponovo pobediti kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista, već da li Filip Vujanović ima pravo da se kandiduje. Državna izborna komisija potvrdila je njegovu kandidaturu, a SDP je podneo žalbu Ustavnom sudu, koji ima 48 sati da se izjasni o osnovanosti žalbe.

Uoči predsedničkih izbora u Crnoj Gori, zakazanih za 7. april, glavno pitanje nije da li će ponovo pobediti kandidat vladajuće Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << partije socijalista, već da li Filip Vujanović ima pravo da se kandiduje. Zbog toga je koalicioni partner DPS-a, Socijaldemokratska partija, podnela žalbu Ustavnom sudu.

Državna izborna komisija, doduše ne jednoglasno, potvrdila je kandidaturu Filipa Vujanovića, a SDP je podneo žalbu Ustavnom sudu, ocenjujući da nema pravo da se treći put kandiduje za predsednika Crne Gore - bez obzira na to što je u njegovom prvom mandatu, pre 10 godina, Crna Gora bila u zajednici sa Srbijom.

Borislav Banović iz Socijaldemokratske partije kaže da njegova partija veruje u institucije Crne Gore i u pravnu argumentaciju koja je izneta. "Verujemo da će Ustavni sud podržati tu argumentaciju", rekao je Banović.

Ustavni sud sada ima 48 sati da se izjasni o osnovanosti žalbe SDP-a. Kandidat DPS-a mirno čeka odluku Suda.

"Vrednujući ono što sam radio, i obavezujući se na ono što će biti afirmacija takvih vrednosti, ubeđen sam u pobedu", rekao je Vujanović.

Predsedničku kandidaturu uskoro bi trebalo da podnese i nezavisni kandidat Miodrag Lekić, koji iza sebe ima nikad širi opozicioni front.

Šef Izbornog štaba Miodraga Lekića Goran Danilović kaže da je pitanje za građane da li su za onoga koji bespogovorno sluša Mila Đukanovića "ili za pravog predsednika, što je i slogan Miodraga Lekića".

Čedomir Antić iz Naprednog kluba kaže da će u slučaju pobede Miodraga Lekića to biti prvi korak ka demokratizaciji Crne Gore.

"Ponekad se događa da se posle toga nedemokratski režim uruši. Uzimajuću u obzir da je najmoćniji čovek u ovom trenutku predsednik Vlade, nisu velike šanse da dođe do urušavanja", ocenio je Antić.

Predsednički izbori, zakazani za 7. april, biće šesti od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori, odnosno drugi od sticanja nezavisnosti.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.