Pozvali RAK da radi svoj posao

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jun.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozvali RAK da radi svoj posao

SARAJEVO, BANJALUKA - Radio-televizija Republike Srpske i Federalna televizija pozvale su Regulatornu agenciju za komunikacije da počne da radi svoj posao i javnosti objasni šta su do sada uradili na smanjenju signala iz susjednih država.

Reagujući na izjave Zdravka Šavije, rukovodioca Tima za digitalizaciju javnih servisa u BiH, i Miloša Šolaje, člana Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije, navode da regulator godinama unazad tvrdi da je frekventni spektar u BiH popunjen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
"Pitamo otkud sada postoje 'rezervne frekvencije', kako tvrdi Šavija? Takođe, molimo da se objasni javnosti koje su to 'rezervne frekvencije' i ko će ih konkretno dobiti", navodi se u reagovanju RTRS.

RTRS u svom reagovanju navodi i to da je problema u vezi s ometanjem signala bilo i biće, a najbliži primjer su predajnici iz Italije, koji direktno godinama smetaju predajnicima u Sloveniji i Istri.

"Bilo bi dobro da gospodin Šolaja odgovori šta je do sada uradio na smanjenju signala susjednih država, koji ometaju signale u BiH, da li su antenski sistemi i snaga digitalnih predajnika iz Hrvatske u skladu s tehničkim parametrima koji su usklađeni u Ženevi", navodi RTRS, pozivajući odgovorne da objasne i javnosti prezentuju kako i na koji način BiH treba da prihoduje stotine miliona evra.

U RTRS, takođe, pitaju da li je na snazi regulativa za korištenje dijela spektra koji će biti oslobođen. RTRS poziva RAK i Savjet RAK-a da kažu koliko su se bavili sadržajem i pravima za program emitovan u kablovskim operaterima, koliko je BiH zbog neuređenog tržišta godišnje na gubitku i koliko npr. ima nelegalnih MVDS i drugih sistema u BiH.

"I konačno tri javna servisa u BiH se ne dogovaraju ni o lokacijama, ni o frekvencijama, jer su one određene u Ženevi, već o načinu održavanja opreme i objekata, što nema nikakve veze s obavezom regulatora o izdavanju dozvola, jer je to njihova obaveza u skladu s odlukama Savjeta ministara BiH", naglašavaju u RTRS.

U reagovanju FTV navodi da je RAK radila "svakojake poslove", najviše i uglavnom izdavala svakodnevno i svakome dozvole za emitovanje.

"Takav RAK u toplom dosluhu sa sličnim deregulisanim i dezorijentisanim, sve novim i novopriteklim, ešalonima resornih ministarstava i ministara, zasadio je i odnjegovao analognu tehničku prašumu, koja, evo, davi sve stanovnike BiH i javne servise BiH", napisao je FTV u svom reagovanju.

Draško Milinović, generalni direktor RTRS, ranije je rekao da je do kašnjenja u digitalizaciji došlo jer je čitav proces vođen pogrešno uz učešće male grupe ljudi, naslonjene na Ministarstvo saobraćaja i veza BiH.

"Proces je vođen vrlo upitno, bez aktivnog učešća svih predstavnika tri javna servisa u svim segmentima procesa. To je najveća greška u prvoj fazi digitalizacije i zato smo tu gdje jesmo", rekao je ranije Milinović, navodeći i to da su RS i FBiH u postojećem sistemu analognog emitovanja bile nezaštićene zbog nerada RAK-a, a pitanje je, kako kaže, šta će tek biti kad počne digitalno emitovanje.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.