Povlače se – bez odlaganja

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 20:09

Povlače se – bez odlaganja

Ujedinjene nacije planiraju da 30. juna okončaju svoju decenijsku mirovnu misiju u Maliju i povuku osoblje u roku od šest meseci.

To stoji u nacrtu rezolucije Saveta bezbednosti UN koji je predložila Francuska, a u koji je Rojters imao uvid.

Povlačenje misije od 13.000 ljudi, poznate kao MINUSMA, planira se nakon više godina tenzija između Ujedinjenih nacija i vojne hunte Malija, a došlo je na dnevni red kada je šef diplomatije Malija Abdulaji Diop ovoga meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatražio odlazak snaga mirovne misije "bez odlaganja".

To je označilo nagli prekid misije koja je odranije bila ugrožena ograničenjima vlade Malija, nakon što je 2021. godine angažovana privatna ruska plaćenička kompanija "Vagner".

Stručnjaci strahuju da bi se bezbednosna situacija mogla pogoršati kada misija MINUSMA napusti Mali, ostavljajući nedovoljno opremljenu vojsku Malija i oko 1.000 Vagnerovih boraca da se bore protiv ekstremista, koji kontrolišu severne i centralne delove teritorije te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.